Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurooppaministeri Tuppurainen: Kauppasopu on hyvä asia, mutta ei juhlan aihe – kumppanuussopimus on ministerin mukaan "vahinkojen minimointia"

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Britannian ja EU:n välille saatu kauppasopu on hyvä asia, muttei silti anna aihetta juhlaan. Sopimus, joka mahdollistaa kaupan ilman tulleja ja kiintiöitä, ei vastaa Tuppuraisen mukaan likimainkaan tilannetta, jossa Britannia olisi ollut osana EU:n sisämarkkinoita.

– Heikennyksiä on luvassa ja tähän erityisesti yritysten täytyy olla valmiita. Tämä kumppanuussopimus on vahinkojen minimointia, Tuppurainen painottaa.

Jäsenmaat ovat olleet joulupäivänä koolla pysyvien lähettiläiden työryhmässä Coreperissa. Suomea työryhmän kokouksessa edustavat EU-edustuston virkamiehet, mutta ministeri oli saanut tapaamisesta väliaikatietoja, joskin niitä on ollut tarjolla aika niukanlaisesti.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier esitteli joulupäivänä järjestetyssä kokouksessa jäsenmaiden edustajille aattoiltana saavutettua sopua.

– Tämä sopimusteksti on vastikään toimitettu jäsenmaille. Olemme saaneet linkin materiaaliin, jota on yli 2000 sivua, Tuppurainen sanoo.

– Yksikään jäsenmaa ei vielä toistaiseksi voi tietenkään vahvistaa hyväksyvänsä tätä sopua, vaikka ensireaktiot ovatkin olleet erittäin myönteisiä.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin maa jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Mikäli sopua ei olisi saatu aikaan, olisi edessä ollut sopimukseton tilanne, mikä olisi ollut Tuppuraisen mukaan erittäin epätoivottavaa. Hän sanoo, että kauppasopimuksen saavuttamatta jääminen olisi tuonut epävakautta ja arvaamattomuutta.

"Unioni kestää tällaisen"

Ministeri muistuttaa eron olleen Britannian tahto ja noudatti kansanäänestyksen toivetta neljän ja puolen vuoden takaa. Hän kuvailee tien olleen välillä aika kivikkoinen..

– Britannia on joka tapauksessa hyvin tärkeä yhteistyökumppani niin Euroopan unionille kuin Suomellekin ja sen vuoksi on syytä olla tyytyväinen siihen, että löydettiin yhteinen ymmärrys tästä sopimuksesta.

EU:n jäsenmaiden yhtenäisenä pysynyt linja on ollut myös Tuppuraisen mukaan erinomainen piirre. Hän pitää ehkä koko prosessin merkittävimpänä lopputulemana sitä, etteivät jäsenmaat lähteneet keskinäiseen kilpajuoksuun suhteessa Britanniaan, vaan yhtenäinen rintama pysyi.

– Se on myös osoitus siitä, että Euroopan unioni ei siitä hajoa, että niinkin keskeinen suurvalta kuin Britannia lähtee. Unioni kestää tällaisen.

EU ei ole pakkoyhteisö, mutta irtautuminen ei ole ilmaista

Tuppuraisen mukaan brexit ei vaikuta myöskään johtaneen siihen, että muut maat haluaisivat Britannian tavoin eroon unionista.

– Tämä on ollut aika vaikea ja kivulias harjoitus myös Britannialle, joka on suurvalta. Voi vain kuvitella, miten hankalaa se (EU-ero) olisi pienemmälle jäsenmaalle, viennistä riippuvalle kansantaloudelle, kuten esimerkiksi Suomelle.

Hän arvioi Britannian EU-eron olleen monille maille myös oppi siitä, että tämänkaltaisella populismilla on myös hintansa. Kansanäänestyksen yhteydessä esitettiin joitakin lupauksia, joita ei ole pystytty lunastamaan ministerin mukaan edes tuoreeltaan taotussa kumppanuussopimuksessa.

– Se on toteutunut, että EU:sta pääsee eroon, ja myös se on tärkeä havainto. EU ei ole mikään pakkoyhteisö, vaan siitä myös voi irtautua, mutta se ei tapahdu ilman kustannuksia.

Kustannukset selviävät vasta tulevien kuukausien ja vuosien aikana, mutta ministeri kertoo kaupan olevan joka tapauksessa jatkossa kalliimpaa kuin tänä päivänä. Vaikka tulleja ja kiintiöitä ei sinänsä ole, byrokratia, jonot sekä erilaiset kaupan esteet lisääntyvät.

Tuppurainen kertoo kauppasopimuksen olleen poikkeavuudessaan historiallinen. Toisin kuin muissa viime aikoina tehdyissä tai työn alla olevissa kauppasopimuksissa, Britannian kanssa neuvotellussa sopimuksessa ei pyritty vapauttamaan kauppaa ja vähentämään sen esteitä. Sen sijaan sopimuksessa sovittiin ehdoista, joilla kauppaa voidaan tehdä nykyistä heikommilla edellytyksillä.

Osapuolet ottivat kalastuksen osalta aikalisän

Ministeri painottaa myös sitä, miten sopimuksen turvin voidaan jatkaa paitsi kauppaa myös yhteistyötä muun muassa tutkimuksessa. Yhteistyö jatkuu esimerkiksi avaruustutkimuksen ja ydinturvallisuuden osalta.

Etäisyyttä otetaan alueilla, jotka ovat myös Suomelle pettymyksiä.

– Esimerkiksi Erasmus-opiskelijavaihdon loppuminen on valitettava tosiasia, kuten myös se, että tämä sopimus ei sisällä ulko- ja turvallisuuspoliittista ulottuvuutta.

Neuvotteluissa väännettiin loppuun saakka kalastuksesta ja siitä, miten kalavedet EU:n ja Britannian välillä jatkossa jaetaan. Merkittäväksi kiistakapulaksi muodostunut kalastus oli ministerin mukaan yksi kansanäänestyksen yhteydessä annetuista lupauksista, jota brittihallitus pyrki neuvotteluissa lunastamaan. Kalastuksen osalta sopimuksessa sovittiin viiden ja puolen vuoden siirtymäajasta.