Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU vaatii Kiinassa vankilaan tuomitun kansalaisjournalistin vapauttamista– 50 toimittajaa surmattiin maailmalla työnsä vuoksi vuonna 2020

EU vaati tiistaina, että Kiina vapauttaa kansalaisjournalisti Zhang Zhanin sekä useita muita vangittuja toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja.

Viranomaisten toimista Wuhanin koronavirusepidemian aikana kertonut Zhang sai taannoin neljän vuoden vankeustuomion.

EU:n on määrä vielä tämän viikon aikana allekirjoittaa seitsemän vuotta valmisteltu mittava investointisopimus Kiinan kanssa. Osa euroedustajista on ollut sitä mieltä, että sopimus lähettää viestin siitä, ettei EU piittaa Kiinan ihmisoikeusloukkauksista.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) kertoi tiistaina, että koronapandemia ja sen suitsiminen ovat johtaneet vakaviin sananvapauden loukkauksiin ja toimittajien vangitsemisiin.

RSF:n mukaan työnsä vuoksi on tänä vuonna vangittu 387 toimittajaa, mikä on historiallisen korkea luku.

Korruption tutkiminen on vaarallista

RSF:n mukaan yhteensä 50 toimittajaa tai mediatyöntekijää on tapettu työnsä vuoksi kuluneen vuoden aikana. Suurin osa uhreista kertyi maissa, jotka eivät ole sodassa.

Erityisesti järjestäytynyttä rikollisuutta, korruptiota ja ympäristökysymyksiä tutkineet toimittajat ovat enenevässä määrin veritekojen kohteena. RSF:n mukaan 84 prosenttia toimittajista valikoitui tänä vuonna uhreiksi juuri työnsä vuoksi, kun vastaava luku viime vuonna oli 63 prosenttia.

– Jo useiden vuosien ajan Toimittajat ilman rajoja on huomioinut, että tutkivat journalistit on todella otettu valtioiden ja kartellien maalitauluiksi, kiteytti järjestön johtaja Pauline Ades-Mevel.

Korona vähensi toimittajien kuolemia

Vaarallisin maa toimittajille on tänä vuonna ollut Meksiko, jossa tapettiin kahdeksan toimittajaa. Toistaiseksi yhdestäkään surmasta ei ole tuomittu ketään.

– Huumekauppiaat ja poliitikot ovat kytköksissä toisiinsa. Näistä asioista kertovat toimittajat taas ovat jatkuvasti raakojen murhien kohteena, raportissa sanottiin.

Meksikon lisäksi erityisen vaarallisia maita toimittajille olivat järjestön mukaan Afganistan, Intia ja Pakistan.

Tänä vuonna tapettiin kolme toimittajaa vähemmän kuin viime vuonna, mutta RSF:n mukaan tämä saattoi johtua yksinkertaisesti siitä, että koronapandemian vuoksi toimittajia oli vähemmän töissä kriisialueilla.