Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailmaan syntyy uudenvuodenpäivänä noin 400 000 uutta vauvaa, arvioi Unicef

Lastenjärjestö Unicef arvioi, että tänään maailmaan syntyy lähes 400 000 lasta. Suomessa pitäisi tilastollisesti syntyä noin 120–130 uudenvuodenpäivän vauvaa.

Kaiken kaikkiaan alkavana vuonna maailmaan syntyy Unicefin arvion mukaan noin 140 miljoonaa lasta.

Eliniänodotteissa on erittäin suuret erot vauraimpien ja köyhimpien maiden välillä.

Tilastokeskuksen mukaan vastasyntyneiden poikien elinajanodote oli Suomessa melkein 80 vuotta ja tyttöjen yli 84 vuotta vuonna 2019. Eliniänodotteet ovat Suomessa nousseet jo vuosikymmeniä.

Korkeimpia eliniänodotteita on esimerkiksi Sveitsissä, Japanissa sekä Etelä-Koreassa ja matalimpia Keski-Afrikan tasavallassa, Sierra Leonessa ja Nigeriassa.

Korkeimmillaan eliniänodotteet ylittävät reilusti 80 vuoden rajan ja alimmillaan ne jäävät lähelle 50:tä vuotta.

Sveitsissä ja Japanissa eliniänodotteet vuonna 2020 olivat 84 vuotta, Britanniassa 81 vuotta, Yhdysvalloissa 79 vuotta, Kiinassa 77, Intiassa 69 ja Tshadissa ja Nigeriassa 54 sekä Keski-Afrikan tasavallassa 53 vuotta. Tiedot perustuvat Suomen YK-liiton Globalis-tietokantaan .

Oxfordin yliopiston keräämissä YK:n ja Maailmanpankin tilastoissa vuodelta 2019 korkein eliniänodote oli Monacossa, San Marinossa, Hongkongissa sekä Japanissa ja matalin Keski-Afrikan tasavallassa, Tshadissa ja Lesothossa.