Hoitajista vain alle puolet ilmoitti kyselyssä runsas kuukausi sitten ottavansa koronarokotteen – "Tietoa on saatu lisää"

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn teettämän kyselyn mukaan 84 prosenttia hoitajista pitää koronarokotetta tarpeellisena, jotta voimme selvitä epidemiasta Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

Kuitenkin vain 47 prosenttia ilmoitti kyselyssä ottavansa koronarokotteen.

Epävarmoja asian suhteen oli vielä kyselyn aikaan runsas kuukausi sitten melko paljon eli 37 prosenttia. Epävarmoista valtaosa eli 81 prosenttia ilmoitti epävarmuuden syyksi pelon mahdollisista vakavista sivuvaikutuksista.

Kielteisellä kannalla koronarokotuksen ottamiseen oli 16 prosenttia. Kielteisen kannan ilmoittaneista 657 henkilöstä 70 prosenttia perusteli kantaansa pelolla mahdollisista vakavista sivuvaikutuksista. Näillä 657 vastaajalla, jotka eivät aikoneet ottaa koronarokotetta, periaatteellinen syy kieltäytyä oli kahdella prosentilla eli 13 vastaajalla.

Tehyn tiedotteen mukaan kyselyn aikaan marras-joulukuun vaihteessa rokotteista oli saatavana vielä melko vähän virallista tietoa eikä rokotuksia ollut aloitettu vielä missään päin maailmaa.

– Tietoa ja kokemuksia koronarokotteista on saatu ja saadaan koko ajan lisää. Uskon myös, että epävarmuutta ja silkkaa ärtymystä hoitajien keskuudessa lisäsivät kyselyn aikaan ihan arvovaltaiseltakin taholta heitetyt lausunnot, että hoitohenkilöstön sopiikin hyvin olla koronarokotteen koekaniineina. Kritisoinkin kyseisiä kommentteja tuolloin. Rokotuksen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista ja hoitajat ovat rokotusten suhteen hyvin vastuullisia kuten kyselykin osoittaa, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Aula Research teki Tehyn toimeksiannosta marraskuun lopussa laajan kyselyn hoitajien rokotuksia koskevista näkemyksistä. Suhtautuminen koronarokotteeseen oli yksi osa kyselyä.

Kyselyyn vastasi yli 4 000 hoitajaa. Heistä 71 prosenttia työskenteli erikoissairaanhoidossa, 21 prosenttia perusterveydenhuollossa ja 7 prosenttia sosiaalipalveluissa. Vastaajista 88 prosenttia työskenteli pääsääntöisesti asiakas- ja potilastiloissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka