Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikromuovia ja muuta muoviroskaa löytyi WWF:n tutkimuksessa Suomen hiekkarannoilta Perämereltä Suomenlahdelle

Paljain silmin näkymätön mikromuovi sekä suurikokoisempi muoviroska ovat saastuttaneet Suomen hiekkarantoja aina Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka. Tämä kävi ilmi ympäristöjärjestö WWF:n tiistaina julkaistusta selvityksestä.

Näytteitä kerättiin seitsemältä rannalta Oulusta, Vaasasta, Porista, Eurajoelta, Porvoosta, Helsingistä ja Hangosta. Roskaantunein oli Helsingin Suomenlinnan ranta. WWF keräsi näytteitä viime vuoden keväällä ja syksyllä.

– Suomenlinnan roskista suuri osa oli mereen joutuneita Espoon metron ruiskubetonoinnin muovikuituja. Myös lumen kaadolla mereen voi olla osuutta roskaisuuteen. Virkistyskäyttöön liittyviä roskia löytyi samansuuruisia määriä kuin muiltakin rannoilta, sanoo WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo järjestön tiedotteessa.

Puhtaimpia olivat Porin Yyterin ja Hangon Bellevuen rannat.

– Yyterin ja Bellevuen rantojen puhtaudesta voi todennäköisesti kiittää sekä kaupunkien puistotoimien että paikallisten vapaaehtoisten siivoamisaktiivisuutta. Muillakin rannoilla tilanne olisi varmasti ollut pahempi ilman aiempia siivousponnistuksia, Soirinsuo toteaa.

Tupakantumppi yleisin roska

Tutkimuksessa yleiseksi ja selkeästi erottuvaksi muoviroskan tyypiksi todettiin eläimillekin vahingollinen tupakantumppi, jossa filtteri on muovia.

Muoviroskien keruuseen osallistui vapaaehtoisia koronatilanteen sallimissa rajoissa. WWF toteutti talkoot yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Pidä saaristo siistinä ry:n kanssa.

Mikromuovin määrää Suomen rannoilla ei juuri ole aiemmin tutkittu, WWF sanoo. Soirinsuon mukaan mitä pienempiä hiukkasia tutkitaan, sitä enemmän muovia löytyy.

– Jo 'suurikokoisen', yli 0,3 millimetrin suuruisen mikromuovin löytyminen lähes kaikilta rannoilta melko pienistä näytemääristä paljastaa tarpeen tutkia lisää ja tarkemmin, meriasiantuntija sanoo tiedotteessa.

Mikromuovi syntyy näkyvän muovin hajotessa yhä pienempiin osiin. Sitä on löydetty lähes kaikenlaisista ympäristöistä ja ihmisten elimistöistä. Viime vuoden lopulla kerrottiin tutkimuksesta , jossa mikromuovia oli löytynyt raskaana olleiden äitien istukoista.