Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Donald Trumpin viimeinen kokonainen päivä vallassa on tänään – Melania Trump julkaisi sovittelevan jäähyväisviestin Twitterissä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloittaa tänään viimeisen kokonaisen päivän Valkoisen talon johdossa.

Medialähteiden mukaan Trump valmistelisi viime töinään armahduksia, Washington Postin mukaan jopa yli 100 armahdusta. Yhdysvaltain senaatissa on puolestaan luvassa tulevien ministerien kuulemisia.

Trump ei aio osallistua keskiviikkona presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisiin.

Ensimmäinen nainen Melania Trump julkaisi puolestaan maanantaina jäähyväisviestin Twitter-tilillään , jossa hän puhui muun muassa väkivaltaa vastaan ja kiitti yhdysvaltalaisia.

Videoviestissä Melania Trump toteaa, että ensimmäisen naisen tehtävä on ollut hänen elämänsä suurin kunnia.

Ensimmäinen nainen myös totesi, ettei väkivalta ole koskaan ratkaisu tai oikeutettua. Lisäksi hän sanoi, että yhdysvaltalaisten tulisi nousta jakolinjojen yläpuolelle ja valita rakkaus vihan sijasta.

Sovittelevasta jäähyväisviestistä huolimatta Trump ei ole perinteiden mukaisesti kutsunut seuraavaa ensimmäistä naista Jill Bidenia vierailulle Valkoiseen taloon tai lähestynyt tätä muutenkaan, uutiskanava CNN ja yhdysvaltalaislehti Washington Post kertovat.

CNN :n mukaan on historiallista, miten Trumpit pyrkivät välttelemään Bideneita virkaanastujaisten alla ja virkaanastujaispäivänä. Väistyvä presidentti ei muun muassa aio osallistua seuraajansa Joe Bidenin virkaanastujaisiin, eikä toivottaa Bidenia tervetulleeksi Valkoisella talolla virkaanastujaisaamuna.

Tiistaina on väistyvän presidentin Donald Trumpin viimeinen kokonainen päivä presidentin virassa.

Valkoisen talon entinen viestintäpäällikkö Anthony Scaramucci kertoo CNN :lle saaneensa kutsun Trumpin suunnittelemaan lähtöseremoniaan. Scaramucci sai potkut tehtävästä vain 10 päivän jälkeen hyökättyään julkisuudessa voimakkain sanoin monia Valkoisen talon kollegoitaan vastaan.

Scaramucci on myös kritisoinut julkisuudessa Trumpia ja arvioi saamansa kutsun olevan merkki epätoivosta, jolla vieraita pyritään haalimaan paikan päälle.

Trumpilla edeltäjiään alempi keskimääräinen kannatus

Donald Trump lähtee Valkoisesta talosta presidenttikautensa alimman kannatuksen saattelemana. Yhdysvaltalaisen Gallupin tekemän kannatuskyselyn mukaan vain noin 34 prosenttia yhdysvaltalaisista tukee Trumpin virassaan tekemää työtä.

Trumpin kannatus oli aiemmin pudonnut vuoden 2017 lopulla useaan otteeseen 35 prosenttiin, mutta tuoreessa mittauksessa kannatus sukelsi vielä yhdellä prosenttiyksiköllä.

Trumpin presidenttikauden viimeisin kannatuskysely tehtiin tammikuun 4. ja 15. päivän välillä. Tammikuun kuudentena päivänä presidentin kannattajat yrittivät vallata maan kongressitalon.

Kyselytutkimuksessa nostettiin myös esille se, että Trumpin keskimääräinen kannatus presidenttikautensa aikana on ollut 41 prosenttia. Tämä on neljä prosenttiyksikköä vähemmän kuin yhdelläkään hänen edeltäjistään Gallupin kannatuskyselyhistorian aikana. Seuraavaksi alin keskimääräinen kannatus on ollut 1945–1953 virassa olleella demokraattipresidentti Harry S. Trumanilla.

Kaikkein korkeimmillaan Trumpin kannatus oli vuoden 2020 alussa pian sen jälkeen, kun hän oli saanut virkasyytteen vuoden 2019 joulukuussa Ukraina-skandaalin takia. Republikaanienemmistöinen senaatti äänesti kuitenkin viraltapanoa vastaan.

Trump on maan historian ensimmäinen presidentti, joka on asetettu virkasyytteeseen kahdesti. Tuoreeltaan edustajainhuone asetti väistyvän presidentin virkasyytteeseen toissaviikkoisen Capitolin mellakan vuoksi.

Trump haluaa poistaa koronan vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia - Bidenin hallinto ei aio näin tehdä

Trump kertoo poistavansa vielä presidenttikautensa ehtoopuolella koronapandemian vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia. Trump kertoi rajoitusten poistamisesta Valkoisen talon Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä julkaisemassa lausunnossa .

Rajoitusten kerrotaan poistuvan ensi viikon tiistaista alkaen, eli lähes viikko sen jälkeen, kun Trump on jo jättänyt virkansa. Trump on poistamassa rajoituksia Euroopan Schengen-alueen, Britannian, Irlannin ja Brasilian osalta.

Trump kertoo toimineensa terveysministeri Alex Azarin ohjeistuksen mukaan. Presidentti kertoo lausunnossaan yhtyvänsä Azarin näkemykseen rajoitusten purkamisesta.

– Tämä on paras tapa jatkaa amerikkalaisten suojelua covid-19:ltä mahdollistaen samaan aikaan matkailun jatkumisen turvallisesti, Trump sanoi Valkoisen talon julkaisemassa lausunnossa.

Väistyvä presidentti aikoisi jättää matkustusrajoitukset kuitenkin voimaan Kiinan ja Iranin osalta.

Yhdysvaltain tautivirasto CDC päätti viime viikolla, että kaikilta Yhdysvaltoihin saapuvilta lentomatkustajilta vaaditaan negatiivinen testitulos, joka on saatu kolmen päivän sisällä ennen lähtöä. Tämän koronatoimen on ollut määrä astua voimaan ensi viikon tiistaina.

Trumpin aikeista kerrottiin ennen virallista vahvistusta tietoa jo kansainvälisissä medioissa. Asiasta kertoi alkujaan uutistoimisto Reuters ja sitten myös muun muassa uutiskanava CNN .

"Nyt ei ole aika poistaa matkustusrajoituksia"

Bidenin tulevan hallinnon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoo Twitterissä , ettei hallinto aio poistaa rajoituksia Trumpin lausunnosta huolimatta. Hän kertoo näkemyksen perustuvan hallinnon lääketieteellisten asiantuntijoiden antamiin ohjeistuksiin.

Sen sijaan tuleva hallinto aikoo Psakin mukaan "vahvistaa" kansainväliseen matkustukseen liittyviä toimia koronaviruksen leviämisen lievittämiseksi.

– Pandemian pahentuessa ja tarttuvampien muunnosten ilmaantuessa ympäri maailmaa, nyt ei ole aika poistaa rajoituksia kansainväliseltä matkustamiselta, Psaki kirjoittaa.

Trumpin presidenttikausi päättyy keskiviikkona, jolloin Biden astuu virkaan.

Koronakuolemien määrä lähentelee 400 000:ta

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja koronakuolemia koko maailmassa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu Johns Hopkinsin seurannan mukaan jo lähes 400 000. Tartuntoja puolestaan on varmistettu yli 24 miljoonaa.

Määrällisesti toiseksi eniten tartuntoja on ollut Intiassa, yli 10,5 miljoonaa. Kuolemantapauksia on puolestaan kirjattu toisiksi eniten Brasiliassa noin 210 000.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu yli 74 000 tartuntaa ja kirjattu 1 230 koronakuolemaa. Tartuntojen osalta toisena olevassa Intiassa vastaavat suhdeluvut ovat reilut 7 600 ja 110, ja kolmannelta sijalta löytyvässä Brasiliassa taas vajaat 40 000 ja 986.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu noin 7 300 tartuntaa ja kirjattu 111 koronakuolemaa.

Myös sairaalahoitoa vaativien koronatartunnan saaneiden määrät ovat olleet viime aikoina korkealla Yhdysvalloissa. Covid Tracking Projectin seurannan mukaan maanantaina sairaalahoidossa oli lähes 124 000 koronasairasta, joista tehohoidossa oli yli 23 000.