Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeriehdokas Blinken haluaa uutta ydinsopimusta Iranin kanssa ja kiitteli Trumpin kovaa Kiina-politiikkaa

Yhdysvalloissa ulkoministeriehdokas Anthony Blinken kertoo yrittävänsä saada aikaan uutta ydinsopimusta Iranin kanssa, jos maa on siihen halukas. Blinken totesi senaatin kuulemisessa, että uuden sopimuksen tulee kuitenkin "ottaa huomioon Iranin epävakauttavat toimet" Lähi-idässä.

Blinken toivoi myös, että Venäjän kanssa tehdylle Uusi Start -sopimukselle saataisiin jatkoa. Yhdysvaltain ja Venäjän ydinaseita rajoittava sopimus umpeutuu helmikuun alussa.

Tuleva ulkoministeri myös totesi, että presidentti Donald Trumpin kova suhtautuminen Kiinaan oli oikein, vaikka hän ei olekaan samaa mieltä presidentin valitsemista toimintatavoista.

Hän myös totesi, että Kiinassa on menossa vähemmistöön kuuluvien uiguurimuslimien "kansanmurha".

– Olen tässä samaa mieltä (väistyvän ulkoministerin) Mike Pompeon kanssa, hän totesi.

Blinken totesi myös tukevansa Israelin ja palestiinalaisalueiden konfliktin ratkaisussa kahden valtion mallia. Hän kuitenkin sanoi, että sen saavuttaminen lähitulevaisuudessa voi olla vaikeaa.

Puolustusministeri Austin vannoi yhteistyön siviilien kanssa sujuvan

Senaatissa kuultiin tiistaina useita Bidenin hallinnon ministeriehdokkaita. Blinkenin jälkeen puhumaan nousi puolustusministeriehdokas Lloyd Austin, joka on historiallisesti hallinnon ensimmäinen musta puolustusministeri.

Austin nimitys ei ole läpihuutojuttu, koska hän on jäänyt hiljattain eläkkeelle kenraalin virasta. Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan puolustusministerin tulisi olla pois sotilaan tehtävistä vähintään seitsemän vuotta. Tämän vuoksi nimitys vaatii kongressin hyväksynnän, kertoo yhdysvaltalainen julkisen palvelun radio NPR .

Austin kuitenkin vannoi, että pystyy tekemään yhteistyötä myös siviilivirkamiesten kanssa, kertoo Washington Post.

– Tiedän, että presidentin kabinetissa toimiminen – eli poliittinen virkanimitys – vaatii erilaista perspektiiviä kuin sotilaspuvussa toimiminen, hän totesi.