Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö: Yhdysvallat hakee vanhaa vaikuttamisen rooliaan

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin päällimmäisin huoli liittyy Yhdysvaltain sisäiseen tilanteeseen, tulkitsee presidentti Sauli Niinistö Bidenin ensimmäistä puhetta virkaan astumisen jälkeen.

Biden osoitti Niinistön mukaan syvää omistautumista sille, että hän huolehtii kansakunnan yhtenäisyydestä.

Maailmalla uuden presidentin puheesta on poimittu merkkejä siitä, miten maa hoitaisi jatkossa kansainvälisiä suhteitaan. Kansainvälistä politiikkaa koskeva osuus oli lyhyt, mutta sisältö oli Niinistön mukaan selvä.

– Yhdysvallat tulee ylipäätään olemaan näkyvämmin esillä. Oikeastaan (maa on) hakemassa sitä vanhaa vaikuttamisen rooliaan, joka presidentti Donald Trumpin aikana huomattavastikin oheni, Niinistö arvioi tavatessaan politiikan toimittajia torstaina etäyhteydellä.

Biden käynnisti presidenttikautensa antamalla määräyksen muun muassa maan sitoutumisesta uudelleen Pariisin ilmastosopimukseen. Sen rinnalla ensimmäisiä asioita, joita Biden edistää, on koronakriisin hoidon ottaminen vahvemmin yksiin, kansallisiin käsiin.

"Trump taisi kyllä selvästi kehottaa"

Loppiaisen levottomuudet eivät lopulta saaneet jatkoa virkaanastujaispäivänä, vaan seremonia vietiin läpi ilman häiriöitä.

Presidentti Niinistön mukaan uusi tieto, jota mellakoitsijoiden rynnimisestä kongressiin reilu kaksi viikkoa sitten on saatu osoittaa, että kysymys oli hyvin vakavasta tilanteesta. Jos Suomessa yrittäisi estää demokraattisen päätöksenteon toteutumisen, olisi rikosnimikkeenä valtiopetos, Niinistö sanoi.

Hän uskoo, että Trumpin vähän aiemmin pitämän puheen vaikutuksista mellakoitsijoiden toimintaan keskustellaan vielä pitkään. Hän ei kuitenkaan halua ennakoida prosessien etenemistä.

– Hän kyllä kerran käytti sanontaa peaceful (rauhallinen). Mutta toisaalta taisi kyllä ihan selvästi kehottaa kongressiin ja siellä kerrotaan, mitä mieltä ollaan.

Kolme kertaa ajan kanssa Trumpin tavannut Niinistö arvioi, että tämän käyttäytymisessä oli samaa kuin Diili-ohjelmassa.

– Pallo heitetään ja katsotaan oikeastaan vain miten siihen reagoidaan. Kunnes sitten seuraava pallo jo lentää, Niinistö sanoo.

Niinistö muistelee sanoneensa suoraan syksyllä 2019 Washingtonissa, kun hän osallistui tiedotustilaisuuteen amerikkalaispresidentin kanssa. Hän ei ole kuitenkaan varma, menikö asia perille.

– Käytin Oscar Wilden ilmaisua, että tiedämme kyllä kaiken hinnan, mutta emme minkään arvoa. Näinhän Oscar Wilde kuvaa kyynikkoa. Taisin todeta saman tien, että taseella ei voi kaikkea mitata. Eräs Trumpin tapahan oli katsoa suoraan kauppataseen miinus(ta) tai plus(saa).

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.