EU yrittää kehittää vastausta Venäjän toimiin Navalnyia ja tämän tukijoita vastaan – Haavisto seurannut huolissaan rauhanomaisten mielenosoittajien pidätyksiä

Ulkoministeri Haavisto osallistuu EU:n ulkoministerien kokoukseen. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Heta Hassinen, Nina Törnudd / STT

EU:n ulkoministerit keskustelevat tänään Venäjän tilanteesta ja maan viranomaisten rajuista voimatoimista oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksia vastaan. Tarkoitus on hakea unionin jäsenmaille yhteistä kantaa ja kartoittaa mahdollisia jatkotoimia.

Uusia pakotepäätöksiä ei ennakkotietojen perusteella ole odotettavissa tämänpäiväisestä kokouksesta.

Useat EU-maat, Suomi mukaan lukien, tuomitsivat väkivaltaiset otteet mielenosoittajia vastaan ja ovat jo aiemmin vaatineet Navalnyin vapauttamista ja häneen kohdistuneen myrkkymurhayrityksen avointa tutkintaa.

EU-maat ovat tuominneet Venäjän toimet myös yhteisessä julkilausumassaan, joka julkaistiin viikko sitten.

Saapuessaan kokoukseen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi seuranneensa huolissaan Navalnyin ja rauhanomaisten mielenosoittajien pidätyksiä.

– Tietenkin pidätetyt ihmiset tulisi vapauttaa ja on erittäin tärkeää, että Venäjä tutkii Navalnyin myrkytyksen ja sen, mitä tapahtui tämän kielletyn myrkyn käytössä häntä kohtaan, Haavisto lausui EU:n neuvoston kameroille.

Ulkoministerit tapaavat kasvokkain Brysselissä, mutta pandemiatilanteen vuoksi toimittajat eivät pääse paikan päälle kokousrakennukseen esittämään kysymyksiä ministereille.

Tuhansia pidätettiin viikonloppuna

Venäjällä poliisi otti kiinni yli 3 600 ihmistä, jotka olivat eri puolilla maata osoittaneet mieltään Navalnyin tueksi lauantaina. Poliisit käyttivät väkivaltaa sekä mielenosoittajia että tapahtumia seuranneita toimittajia vastaan. Pamputetuksi joutui myös Yleisradion kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Mielenosoitukset olivat todennäköisesti suurimmat, jotka presidentti Vladimir Putinin aikakauden aikana on tähän asti nähty.

Navalnyi otettiin kiinni viikko sitten sunnuntaina, kun hän palasi Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan.

Navalnyi myrkytettiin elokuun lopussa Tomskissa Siperiassa.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä löytyi jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.

Haavisto matkustaa lähiaikoina Afrikan sarveen

Saapuessaan kokoukseen ulkoministeri Haavisto kertoi myös vierailevansa lähiaikoina Etiopiassa ja Afrikan sarven alueella EU:n korkean edustajan pyynnöstä. Korkea edustaja eli EU:n ulkopolitiikkaa johtava Josep Borrell on pyytänyt Haavistoa matkustamaan alueelle Etiopian Tigrayn osavaltion konfliktin ja siitä syntyneen humanitaarisen kriisin vuoksi. Kymmeniätuhansia ihmisiä on joutunut pakenemaan konfliktia.

Tigrayn osavaltio kapinoi Etiopian keskushallintoa vastaan. Alueella käytiin taisteluja marraskuussa, kun pääministeri Abiy Ahmed määräsi hyökkäyksen Tigrayta vastaan. Taistelut hiipuivat, kun liittovaltion joukot marssivat osavaltion pääkaupunkiin Mekeleen marraskuun lopulla. Tigrayn hallitsevan puolueen johto on kuitenkin edelleen paossa ja ilmoittanut jatkavansa taistelua.

Viime viikolla YK nosti esiin huolen seksuaalisen väkivallan kasvusta Tigrayn alueella. YK:n saamien tietojen mukaan ihmisiä on muun muassa pakotettu väkivallan uhalla raiskaamaan omia perheenjäseniään.

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka