Biden otti käyttöön kasan uusia ilmastotoimia ja haluaa USA:n johtavan ilmastotaistelua – "nyt ei ole aika pienille toimille"

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden ilmoitti uudesta asetuksesta, jolla Yhdysvallat käy taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.

Uudella asetuksella on esimerkiksi tarkoitus suitsia liittovaltion alueella tapahtuvaa öljyn- ja kaasuntuotantoa sekä maalla että merellä niin, ettei uusia lupia myönnetä.

Muun muassa liuskekaasun tuotannossa käytettävää kiisteltyä vesisärötystä presidentin asetus ei kiellä. Merialueilla tapahtuvaa tuulivoiman tuotantoa on määrä kasvattaa kaksinkertaiseksi vuoteen 2030. Lisäksi maan uusiin ilmastotoimiin kuuluu, että liittovaltion omistamista maa- ja vesialueista 30 prosenttia varataan suojeluun ja maahan rakennetaan kattava verkosto sähköautojen latauspisteitä.

Bidenin mukaan on Yhdysvaltojen tehtävä johtaa globaaleja toimia ilmastonmuutosta vastaan, amerikkalaismedia kertoi. Presidentin mukaan nyt ei ole aika "pienille toimille".

– Olemme odottaneet ilmastokriisiin puuttumisessa jo liian pitkään. Enää emme voi odottaa. Näemme sen omin silmin, tunnemme sen luissamme, hän sanoi.

Biden on myös jo aiemmin linjannut, että Yhdysvallat palaa Pariisin ilmastosopimukseen ja perunut ympäristöaktivistien vastustaman Keystone XL-öljyputken rakennusluvan.

Bidenin mukaan Yhdysvallat isännöi myös huhtikuussa maailman johtajien ilmastohuippukokousta. Maan odotetaan kertovan kokouksessa merkittävästi aiempaa suuremmista päästövähennystavoitteista. Analyytikot arvioivat, että Bidenin hallinto voisi lähteä tavoittelemaan 40–50 prosentin päästövähennyksiä vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Yhdysvallat tuottaa Kiinan jälkeen toiseksi eniten hiilipäästöjä maailmassa. Asukasta kohden Yhdysvaltain päästöt ovat yli kaksi kertaa suurempia kuin Kiinan, kertoo Worldometers -tilastosivusto.

Biden: Toimet luovat uusia työpaikkoja

Republikaanien puolella aloitteista ei innostuttu, sillä he näkevät ilmastonmuutostoimet talouskasvua vaarallisesti heikentävinä vetoina tilanteessa, jossa maan talous on valmiiksi heikoissa kantimissa koronakriisin takia. Republikaanit ovat kertoneet olevansa huolissaan muun muassa menetetyistä työpaikoista.

Washington Postin mukaan republikaanit pyrkivät jarruttamaan ilmastotoimien etenemistä.

– Et voi toimia näin äkillisesti yön yli. Tiedossa täytyy olla suunnitelma, jolla pitää talous vahvana, sanoi republikaaniedustaja Bruce Westerman lehdelle.

Biden taas vakuutti, että teknologian kehitys ja uuden energiateknologian kysyntä luo enemmän työpaikkoja kuin mitä ilmastotoimet vievät. Kun liittovaltio siirtyy hankkimaan päästöttömiä ajoneuvoja, syntyy Bidenin vision mukaan miljoona uutta työpaikkaa Yhdysvaltojen autoteollisuuteen. Fossiilisen energian puolella työpaikkansa menettäviä on määrä auttaa löytämään töitä uusilta aloilta.

Puolustusministeriökin vihertyy

Yhdysvaltain puolustusministeriö puolestaan linjasi, että ilmastonmuutosta pidetään nyt kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavana asiana, joka otetaan huomioon myös sen toiminnassa, kertoi Hill-lehti.

– Ilmastonmuutos vaikuttaa lähes kaikkeen, mitä puolustusministeriö tekee puolustaessaan amerikkalaisia. Se on kansalliseen turvallisuuteen vaikuttava asia, ja meidän tulee suhtautua siihen sellaisena, puolustusministeri Lloyd Austin sanoi lausunnossa.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta johtuvat rankkasateet, kuivuus, metsäpalot ja merenpinnan nousu voivat vaikuttaa maan joukkojen toimintaan ja geopoliittiseen tilanteeseen eri puolilla maailmaa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka