Syyttäjä: Toinen Vallilan puukotuksesta syytetyistä 16-vuotiaista puukotti uhria kadulla yli 20 kertaa – uhri yritti pakoon useasti

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut käsittely Helsingin Vallilan lokakuisesta puukotuksesta, jossa kuoli vuonna 2001 syntynyt mies. Kahta 16-vuotiasta poikaa syytetään taposta ja törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun syytetyt 16-vuotiaat pojat, tapahtuma-aikaan 14-vuotias poika ja kaksi tyttöä viettivät perjantai-iltaa Helsingin rautatieasemalla. Syyttäjän mukaan siellä toinen 16-vuotiaista sai idean sopia huumausainekaupoista uhrin kanssa. Oikeana tarkoituksena oli koko ajan ryöstää uhri, syyttäjä sanoi.

– Kaikki ovat olleet tietoisia, että lähdetään ryöstämään myyjä, ei ollut tarkoitus ostaa huumeita, syyttäjä Rebecka Frände-Wilkman sanoi.

Tapaaminen sovittiin Mäkelänkadun Alepan luo. Syyttäjän mukaan porukka saapui paikalle kello yhden aikaan yöllä ja tilanne eteni nopeasti siihen, että 16-vuotiaat syytetyt ja 14-vuotias ryhtyivät kohdistamaan uhriin väkivaltaa. Uhri kaadettiin maahan, ja häntä hakattiin ja potkittiin vartaloon ja päähän.

Uhri yritti päästä pakoon useita kertoja, mutta syytetyt ja kolmas poika estivät sen. Tapahtumaketjun aikana toinen 16-vuotiaista puukotti uhria ainakin 20 kertaa eri puolille vartaloa ja ainakin kerran niskan alueelle. Syytetyt lopettivat väkivallan vasta kun saivat vietyä uhrilta tämän laukun.

Syyttäjän mukaan tytöt eivät osallistuneet väkivaltaan ja poistuivat paikalta, kun puukotus alkoi. Heitä kuullaan oikeudenkäynnissä todistajina.

Piilottelivat talon katolla yön yli

Sivullinen ihminen soitti tapahtuneesta hätäkeskukseen, ja lähistöllä ollut poliisipartio tuli paikalle nopeasti. Uhri vietiin sairaalaan, jossa hän kuitenkin kuoli vammoihinsa samana yönä.

Syyttäjän mukaan poikakolmikko piiloutui lähistölle. He hävittivät puukon ja uhrilta saadun omaisuuden sekä jättivät takkinsa läheisen kerrostalon sisäpihalla olleeseen roska-astiaan, syyttäjä sanoi. Sen jälkeen he kiipesivät talon katolle, jossa viettivät loppuyön. Toinen heistä saatiin kiinni myöhemmin samana päivänä ja toinen parin päivän päästä.

Syyttäjä vaatii molemmille syytetyille ehdotonta vankeusrangaistusta. Lisäksi hän vaatii, että puukotuksesta syytetylle 16-vuotiaalle tulee tehdä mielentilatutkimus ja vaarallisuusarvio, joka on edellytys yhdistelmärangaistuksen määräämiselle. Yhdistelmärangaistus koostuu kokonaan vankeudessa istuttavasta vankeusrangaistuksesta ja sitä seuraavasta vuoden valvonta-ajasta.

Puukotuksesta syytetty myöntää teon

Puukotuksesta syytetty 16-vuotias on tunnustanut teon pääpiirteittäin, mutta kiistää, että tarkoitus oli tappaa. Pojan asianajajan Juha-Pekka Hipin mukaan motiivina oli ryöstää uhri, ja sitten "täysin ylimenneen ryöstön" seurauksena uhri menehtyi.

Toinen 16-vuotias myöntää syytteen törkeästä ryöstöstä, mutta kiistää tapon. Hänen puolustuksensa mukaan suunnitelmana oli varastaa uhrilta huumeet tai rahat, mutta puukosta ei ollut mitään puhetta etukäteen.

– (Syytettyä) tilanne on pelottanut, mutta hän on siinä näytellyt, että on kova ja vahva ja mukana -- hän on ollut hyvin järkyttynyt ja pahoillaan tästä, hänen asianajajansa Olli Etelämäki sanoi oikeudessa.

Asianajajiensa mukaan syytetyt eivät tunteneet toisiaan ainakaan hyvin etukäteen ja heidän tapaamisensa Helsingin rautatieasemalla oli "sattumanvaraista". Koska kolmas epäilty oli tekoaikaan alle 15-vuotias, hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Lisää syytteitä luetaan ensi viikolla

Puukotuksesta syytettyä 16-vuotiasta vastaan on nostettu myös joukko muita syytteitä, joita käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikolla. Häntä syytetään Tampereella ja Loimaalla lokakuussa tapahtuneista tapon yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä, kotirauhan rikkomisesta ja muista rikoksista.

Rikosepäilyjen takia hänet oli määrätty matkustuskieltoon, jota hän rikkoi Vallilan tapahtumien aikaan. Näistä teoista syytetään hänen lisäkseen 15-vuotiasta poikaa ja 15-vuotiasta tyttöä.

Lisäksi 16-vuotiasta syytetään toukokuussa Helsingissä tapahtuneesta ryöstöstä. Ryöstöstä syytetään myös toista 16-vuotiasta poikaa, joka ei kuitenkaan ole sama kuin Vallilan tapauksessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka