Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Liimets toivoo, että rokotetodistus toisi ratkaisun Suomen ja Viron väliseen matkustamiseen

Viron tuore ulkoministeri Eva-Maria Liimets on huolissaan matkustusrajoituksista Viron ja Suomen välillä. Hän toivoo järjestelmää, jonka turvin koronarokotteen saaneet ihmiset voisivat matkustaa maiden välillä vapaasti. Rokotteen ottamisen todistamiseksi voisi hänen mukaansa löytyä digitaalinen ratkaisu.

– Meillähän on jo valmiiksi erittäin hyvää digitaalista yhteistyötä, hän sanoi maiden ulkoministerien lehdistötilaisuudessa.

Hän sanoo esittäneensä tuoreita ehdotuksiaan asiaa valmistelevalle asiantuntijaryhmälle.

Liimets tapasi perjantaina ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) Suomessa. Virossa astui valtaan uusi hallitus tiistaina.

Haaviston mukaan voisi olla järkevää, että laivavarustamot soveltaisivat samoja rajoituksia kuin lentoyhtiöillä on käytössä tällä hetkellä, jolloin laivamatkustajalta edellytettäisiin koronatestiä ennen laivaan astumista.

– Tällä hetkellä selvitämme asiaa teknisestä, terveydellisestä ja oikeudellisesta näkökulmasta. Tiedän, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on jutellut ehdotuksesta varustamojen kanssa, Haavisto sanoi.

Vain välttämätön työmatkaliikenne sallittu

Matkustusrajoitukset Suomeen kiristyivät keskiviikkona. Keskiviikosta alkaen sisärajoilla on sallittu vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Muun muassa rakennuksilla työskenteleviä ulkomaalaisia ei enää päästetä Suomeen. Rajoitukset ovat voimassa helmikuun lopulle.

Viron edellinen ulkoministeri Urmas Reinsalu sanoi viime viikolla Helsingin Sanomille, että Viro on valmis tekemään koronatestin kaikille Suomesta kotiin tuleville virolaisille työntekijöille ja testaamaan heidät uudestaan ennen paluuta Suomeen.