Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarissa vallan kaapannut armeija lähetti sotilaita vartioimaan järjestystä pääkaupungin kaduille – Yhdysvallat uhkaa pakotteilla, Kiina vähättelee, YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden uhkaa asettaa Myanmarille pakotteita. Biden sanoi lausunnossaan , että sotilaallinen vallankaappaus on loukkaus maan demokratiaprosessia ja laillisuusperiaatetta vastaan.

– Kansainvälisen yhteisön tulisi liittyä yhteen ja vaatia Burman (Myanmarin) armeijaa välittömästi luopumaan kaappaamastaan vallasta, Biden sanoi.

Myös EU, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja Australia ovat tuominneet vallankaappauksen. Kiina taas ei ole ottanut kantaa kaappaukseen, vaan ulkoministeriön tiedottaja kehotti osapuolia "ratkaisemaan erimielisyytensä". Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua luonnehti myöhemmin Myanmarin tapahtumia "hallituksen uudelleenjärjestelyiksi".

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Myanmarin tilannetta myöhemmin tiistaina, mutta jos Kiina vastustaa, ei päätöslauselmaa ole luvassa.

Myanmarissa asevoimat kaappasi maanantaina vallan ja pidätti maan johtajan Aung San Suu Kyin. Armeija julisti maahan vuoden kestävän poikkeustilan.

Johtajat kotiarestissa

Suu Kyin NLD-puolue vaati sotilasjunttaa vapauttamaan hänet ja kaikki muut vangiksi otetut johtajat. Suu Kyin olinpaikasta ei ole tällä haavaa tietoa, mutta hänen uskotaan olevan kotiarestissa pääkaupunki Naypyidawissa. Sotilaat ottivat Suu Kyin, presidentti Win Myintin sekä tiettävästi ainakin parikymmentä muuta puolueen johtohahmoa kiinni varhain maanantaiaamuna.

Puolue vaati Facebook-postauksessaan armeijaa tunnustamaan vaalien tuloksen.

– Me näemme tämän vallankaappauksen tahrana valtiomme ja Tatmadawin (armeijan) historiassa, puolue linjasi.

NLD voitti marraskuussa pidetyt vaalit ylivoimaisesti kahmien yli 80 prosenttia äänistä, kun taas armeijaan kytkeytyneet puolueet kärsivät rökäletappion. Armeija perusteli vallankaappaustaan ja vuoden mittaisen poikkeustilan julistamista sillä, että vaaleissa olisi ollut laajaa vilppiä ja mittavia väärinkäytöksiä. Armeijan mukaan vilppitapauksia oli jopa 10 miljoonaa.

Marraskuun vaalit olivat vasta toiset demokraattiset vaalit, jotka maassa on pidetty vuoden 2011 jälkeen, jolloin maan lähes 50 vuotta kestänyt sotilasvalta viimeksi päättyi.

Maan suurimman kaupungin Yangonin kaduilla oli tiistaina rauhallista, eikä mielenosoituksista näkynyt merkkejä. Pääkaupunki Naypyidawin kaduilla liikkui raskaasti aseistettuja sotilaspartioita.

Uutistoimisto AFP:n toimittajalle nimettömänä puhunut yangonilainen taksinkuljettaja sanoi, että monet haluaisivat esittää vastalauseensa, jos uskaltaisivat.

– Mutta Amay Suu (Äiti Suu) on heidän käsissään. Emme voi tehdä muuta kuin olla hiljaa tässä tilanteessa, hän sanoi.

Rauhanpalkinnon saanut Suu Kyi nauttii Myanmarissa suurta kansansuosiota, mutta on menettänyt kansainvälisissä yhteyksissä maineensa puolustettuaan rohingya-kansan vainoa, jonka armeija aloitti vuonna 2017.