THL pitää tänään tiedotustilaisuuden – odotetaan kertovan AstraZenecan koronarokotteen käyttösuosituksista

EU-komissio myönsi viime perjantaina myyntiluvan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle. AFP / LEHTIKUVA

Ville Väänänen / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää tänään aamupäivällä kello 11 tiedotustilaisuuden, jossa sen odotetaan kertovan lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokotuksen käyttösuosituksista.

Ruotsin, Ranskan ja Saksan terveysviranomaiset ovat linjanneet, etteivät ne suosittele yhtiön koronavirusrokotteen käyttämistä yli 65-vuotiaille ihmisille.

EU-komissio myönsi viime perjantaina myyntiluvan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto (EMA) oli suosittanut ehdollisen myyntiluvan myöntämistä. EMA:n suositus koskee yli 18-vuotiaita ilman yläikärajaa.

Suomessa on jo käytössä kaksi koronarokotetta

AstraZeneca on kertonut rokotteen antavan noin 70-prosenttisen suojan oireista koronatautia vastaan. EMA katsoi kuitenkin suojan olevan vain noin 60 prosenttia. Sen mukaan tutkimustietoa ei ole vielä tarpeeksi, jotta voitaisiin määritellä, kuinka tehokas rokote on yli 55-vuotiailla.

Suomessa on tähän asti ollut käytössä Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote sekä Modernan rokote.

Tiedotustilaisuudessa kuullaan myös koronarokotusten etenemisestä, rokotusjärjestyksen tarkentamisesta sekä rokotteiden hankinnasta ja saatavuudesta. Tilaisuudessa ovat paikalla THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ja johtava asiantuntija Mia Kontio, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylilääkäri Sari Ekholm ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kliinis-farmakologisen yksikön päällikkö Jukka Sallinen.

Lisäksi STM:n lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen pitää kommenttipuheenvuoron rokotusjärjestyksestä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka