Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessakin voidaan harkita venäläistä Sputnik-rokotetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan venäläinen Sputnik V -koronarokote voi olla Suomellekin yksi vaihtoehto, jos rokote saa Euroopan lääkeviraston (EMA) myyntiluvan.

Puumalaisen tietojen mukaan Sputnikin valmistaja on lähestynyt lääkevirastoa ja kysynyt myyntiluvan hakemisesta. EMA tutustuu ensin materiaaleihin ja antaa sitten alustavan arvion, onko myyntilupahakemukselle edellytyksiä.

Puumalaisen mukaan edessä olisi joka tapauksessa kuukausien prosessi.

Puumalainen kertoi asiasta THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Lääketieteellinen lehti Lancet kertoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän kehittämä koronarokote Sputnik V on 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

Riskiryhmien rokotuksista tietoa ehkä jo tänään

Suomessa linjattiin eilen, että AstraZenecan rokotetta suositellaan toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen, vaikka esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa ikärajaksi päätettiin 65 vuotta.

Suuressa osassa maita ei rokotteelle asetettu mitään ikärajoja ja suomalaisasiantuntijoiden arvio oli, että 70 vuoden ikäraja vaikuttaa parhaalta rokotteen vaikuttavuuden kannalta, Puumalainen perusteli Suomen ratkaisua tilannekatsauksessa tänään.

Hänen mukaansa ennakkotiedot tuoreista tutkimustuloksista kertovat, että AstraZenecan teho olisi ensimmäisen rokotteen jälkeen selvästi korkeampi kuin mitä aiemmin arvioitiin.

THL:n mukaan AstraZenecan rokotetta on syytä tarjota rokotusjärjestyksen mukaisesti ensimmäisenä perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville, alle 70-vuotiaille vanhimmista ikäryhmistä alkaen sekä terveydenhuollon kantokyvyn kannalta keskeisille sosiaali- ja terveysalan työntekijöille. Riskiryhmistä, joille AstraZenecan rokotetta tarjotaan ensimmäisenä, pyritään julkaisemaan lisätietoa myöhemmin tänään tai huomenna, Puumalainen kertoi.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.