Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä vahvistaa EU-diplomaattien karkotukset – Borrell ja Ruotsi kritisoivat päätöstä

Venäjä karkottaa maasta Saksan, Puolan ja Ruotsin diplomaatteja, vahvistaa Venäjän ulkoministeriö. He olivat Venäjän mukaan osallistuneet vangittua oppositiovaikuttajaa Aleksei Navalnyia tukeviin mielenosoituksiin.

EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Josep Borrell tuomitsee edustajansa mukaan diplomaattien karkotukset. Tieto karkotuksista tuli Borrellin ollessa vierailulla Moskovassa.

Ruotsin ulkoministeriö kertoi uutistoimisto AFP:lle perjantaina, että ruotsalaisdiplomaatin karkotus on täysin perusteeton. Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan ulkoministeriön edustaja kertoo diplomaatin olleen tarkkailemassa mielenosoitusta, mutta ministeriö kiistää hänen osallistuneen siihen aktiivisesti.

Borrellin ja Lavrovin tapaamisessa ei päästy juuri puusta pitkään

EU:n ja Venäjän suhteet eivät vaikuttaneet liikahtavan suuntaan tai toiseen unionin ulkoasioiden korkean edustajan Josep Borrellin ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin keskusteluissa perjantaina. Tapaaminen Moskovassa oli harvinainen, sillä edellinen vastaava järjestettiin vuonna 2017.

Etukäteen Borrellia arvosteltiin siitä, että hän ylipäänsä matkustaa Moskovaan Aleksei Navalnyin tuoreen vankeustuomion ja kovin ottein tukahdutettujen mielenosoitusten jälkeen. Borrell perusteli matkaa tarpeella käydä suoraa keskustelua Venäjän kanssa, mutta ainakin lehdistötilaisuuden perusteella osapuolet puhuvat sujuvasti toistensa ohi.

Borrell totesi jo ennen keskusteluja EU:n ja Venäjän ennestään vaikeiden suhteiden saavuttaneen Navalnyin tapauksen myötä uuden "pohjanoteerauksen". Borrell toisti EU:n vaatimuksen Navalnyin vapauttamisesta, mutta vahvisti samalla, ettei unionilla ole juuri nyt valmisteilla uusia pakotteita Venäjää vastaan.

Lavrov puolestaan syytti suhteiden huonosta tolasta EU:ta ja sen aiempia perusteettomia pakotteita Venäjää vastaan.

Harvinainen sovinnollinen hetki koettiin, kun Borrell kehui Venäjän Sputnik V -rokotetta hyväksi uutiseksi koko ihmiskunnalle ja toivoi, että koronarokote voitaisiin hyväksyä käyttöön myös EU:ssa.

"Totuus on minun puolellani"

Borrellin ja Lavrovin tavatessa Navalnyi oli jälleen tutussa paikassa, syytettyjen penkillä oikeussalin lasikopissa. Tällä kertaa syyte koski kunnianloukkausta ja liittyi Navalnyin julkaisemaan videoon, jossa hän otti kantaa toiseen, Venäjän hallinnon julkaisemaan videoon.

Hallinnon julkaisemalla videolla esiintyi sotaveteraani, joka puolusti presidentti Vladimir Putinin valtakautta pidentävää perustuslain muutosta. Videota arvostellut Navalnyi kutsui siihen osallistuneita muun muassa pettureiksi.

Navalnyin mukaan tämäkin oikeudenkäynti on poliittinen ja järjestetty hänen vaientamisekseen.

– Kaikki tietävät, että totuus on minun puolellani, Navalnyi totesi yksikantaan.

Tukimielenosoitukset toistaiseksi tauolle

Väitetyn kunnianloukkauksen kohde, 95-vuotias veteraani, todisti ilmeisen sekavassa oikeudenkäynnissä videoyhteyden välityksellä. Navalnyi moitti syyttäjää ja oikeutta siitä, että vanhaa ihmistä kiusataan ja käytetään säälimättä hyväksi.

– Jos hän saa sydänkohtauksen, te olette syyllisiä, oikeudenkäyntiä seurannut CNN:n toimittaja Mary Ilyushina tviittasi Navalnyin todenneen.

Jonkin ajan kuluttua veteraanin kerrottiinkin tulleen huonovointiseksi. CNN:n toimittajan mukaan syyttäjä laittoi tämän Navalnyin syyksi.

Aiemmin tällä viikolla Navalnyi sai 2,5 vuoden vankeustuomion, kun vuosien takainen ehdollinen tuomio muutettiin ehdottomaksi. Navalnyia tukevissa mielenosoituksissa on otettu kiinni tuhansia ihmisiä.

Navalnyin avustajien mukaan uusia mielenosoituksia ei ole tarkoitus järjestää tänä viikonloppuna vaan mahdollisesti vasta myöhemmin keväällä. Syynä on se, että uusien laajojen pidätysten pelätään vaikeuttavan Navalnyin järjestön valmistautumista syyskuun parlamenttivaaleihin.