Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan vihreät lopetti yhteistyön Jenni Chen-Yen kanssa – valtuutettu toivoi Suomelta neutraalia suhtautumista Kiinan ihmisoikeuskysymyksiin

Vantaan vihreät tiedotti sunnuntaina, ettei Jenni Chen-Ye ole enää sen valtuustoryhmän jäsen. Chen-Ye erosi valtuustoryhmästä sunnuntaina, eikä Vantaan vihreät aseta häntä ehdolle kuntavaaleissa.

– Chen-Yen viime päivien harkitsemattomien ulostulojen jälkeen emme näe yhteistyölle enää mahdollisuuksia, valtuustoryhmän puheenjohtaja Anniina Kostilainen perusteli tiedotteessa.

Chen-Ye kommentoi eroaan omilla verkkosivuillaan.

– Asiaa harkittuani olen itse päättänyt erota Vantaan vihreästä valtuustoryhmästä ja jatkaa sitoutumattomana valtuutettuna. Ymmärrän, että olen asettanut sanani harkitsemattomasti. Haluan antaa Vihreille rauhan työskentelylle, Chen-Ye kirjoittaa.

Chen-Ye toivoi aiemmin kirjoituksessaan, että Suomi suhtautuisi neutraalisti Kiinan ihmisoikeuskysymyksiin. Viime päivinä on käyty keskustelua Kiinan uiguurivähemmistöön kohdistamasta alistamisesta ja väkivallasta. BBC:n mukaan uiguurinaiset ovat kertoneet järjestelmällisistä raiskauksista ja kidutuksesta leireillä, joissa heitä pidetään.

– Olen poistanut kommentin, huomasin itsekin, että ilmaisin itseni väärin. Suhtaudun kyllä ihmisoikeusasioihin vakavasti. Oikeusrikokset on minulle henkilökohtaisesti todella vakava asia. Otin kantaa Suomen edun näkökulmasta. Haluan että Suomen taloudella menee hyvin. Kiinan ihmisoikeuksiin puuttuminen ei muuta tilannetta, koska Kiina ei piittaa mitä muut maat sanoo. Ihmisoikeuksista muistuttaminen Kiinalle on paha isku Kiinan väliselle yhteistyölle. Ihmisoikeusasiat eivät edisty vaikka niistä muistutetaan. Kiina ei kuuntele, Chen-Ye kirjoitti sivuilleen lauantaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi aiemmin viikolla, ettei kansainvälinen yhteisö voi sulkea silmiään Kiinan politiikalta, joka polkee ihmisoikeuksia ja sortaa vähemmistöjä viitaten BBC:n uutiseen.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen totesi jo lauantaina, ettei vantaalaisvaltuutettu Chen-Yen vähättelevä viesti edusta vihreiden linjaa.

Chen-Ye liittyi vihreiden listalle noin vuosi sitten, sen jälkeen kun hänet oli erotettu kokoomuksen ryhmästä. Kokoomus veti johtopäätökset sen jälkeen kun Yle oli uutisoinut Chen-Yen toiminnasta Kiina-mielisessä yhdistyksessä. Ylen mukaan yhdistyksellä oli yhteyksiä Kiinan kommunistisen puolueen ympäri maailmaa toimivaan vaikuttamisjärjestelmään.