Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarissa voimaan paikallisia poikkeustiloja – pääkaupungissa poliisi käytti vesitykkejä mielenosoittajia vastaan

Myanmarin toiseksi suurimman kaupungin Mandalayn ympäristössä seitsemän kylää on asettanut voimaa poikkeustilan. Paikallisviranomaisten mukaan tarkoituksena on suitsia mielenosoituksia ja protesteja.

Poikkeustilan aikana yli viiden ihmisen kokoontumiset ovat kiellettyjä, ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltakahdeksasta aamuneljään saakka. Arvioiden mukaan tuhannet ihmiset kerääntyivät Mandalayssa kaduille maanantaina aamupäivällä osoittamaan mieltään.

Maan pääkaupungissa Naypyidawissa poliisi on käyttänyt vesitykkejä mielenosoittajien pysäyttämiseksi. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman silminnäkijän mukaan vesitykeillä pyrittiin saamaan sotilasjuntan vallankaappausta vastustavat mielenosoittajat hajaantumaan kadulta.

Mielenosoituksia oli maanantaina pääkaupungin lisäksi myös muualla maassa.

AFP:n lähteiden mukaan jopa sadattuhannet ihmiset osoittivat mieltään maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Kaduilla marssineet ihmiset kantoivat kylttejä, joissa luki muun muassa "alas sotilasdiktatuuri" ja "vapauttakaa Aung San Suu Kyi".

Myanmarissa valtiollinen televisio on varoittanut sotilasvallankaappausta vastustavia mielenosoittajia vastatoimista. Televisiossa luetun ilmoituksen mukaan lakia ja yleistä järjestystä on rikottu käyttämällä "demokratiaa ja ihmisoikeuksia tekosyynä".

Työläiset tukilakkoon

Suuret väkijoukot liittyivät maanantaina mukaan sotilasjuntan vallankaappausta vastustaviin mielenosoituksiin, kun työläiset ympäri maan menivät laajoihin tukilakkoihin.

– Tänään on työpäivä, mutta emme aio mennä töihin, vaikka se leikkaisi palkkaamme, kertoi 28-vuotias vaatetehtaan työntekijä Hnin Thazin AFP:lle.

– Minulla ei ole ollut vallankaappauksen takia viikkoon töitä, ja olen huolissani selviytymisestäni, kertoi puolestaan 18-vuotias rakennustyöläinen Chit Min.

Asevoimat kaappasi vallan viikko sitten maanantaina ja pidätti Suu Kyin. Myös muun muassa Suu Kyin avustajia on pidätetty. Asevoimat väittävät marraskuun parlamenttivaaleja vilpillisiksi.

Suu Kyi on maan vaaleilla valitun valtapuolueen NLD:n johtaja. Marraskuiset vaalit olivat vasta toiset Myanmarissa edellisen sotilasvallan päättymisen jälkeen.