Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Myanmarin asevoimien johtaja lupaili tv-puheessa uusia vaaleja ja perusteli vallankaappausta vaalivilppiväitteillä

Myanmarin asevoimien päällikkö piti maanantaina ensimmäisen tv-puheensa viikon takaisen sotilasvallankaappauksen jälkeen. Kenraali Min Aung Hlaing perusteli vallankaappausta sillä, että maan marraskuisissa parlamenttivaaleissa olisi tapahtunut vaalivilppiä.

Hän sanoi, että Myanmarin vaaliviranomaiset ja poliittiset johtajat eivät olleet tutkineet syytöksiä vaalivilpistä riittävästi. Armeija on aiemminkin syyttänyt vaaleja vilpillisiksi.

Kenraali kuitenkin vakuutti asevoimien luopuvan vallasta, kunhan uudet vaalit on pidetty.

– Ylläpitääkseen ja suojellakseen demokraattista järjestelmää Tatmadaw (asevoimat) julisti poikkeustilan vuoden 2008 perustuslain mukaisesti, hän sanoi.

– Kun poikkeustilajakson tehtävät on suoritettu, järjestetään perustuslain mukaiset vapaat monipuoluevaalit.

Vallankaappauksen yhteydessä armeija julisti vuoden mittaisen poikkeustilan.

Aiemmin maanantaina valtiollinen televisio varoitti sotilasvallankaappausta vastustavia mielenosoittajia vastatoimista. Televisiossa luetun ilmoituksen mukaan lakia ja yleistä järjestystä on rikottu käyttämällä "demokratiaa ja ihmisoikeuksia tekosyynä".

Britannia ja EU vaativat YK:n ihmisoikeusneuvoston istuntoa

Armeija kaappasi vallan viikko sitten maanantaina ja pidätti maan demokraattisesti valitun johtajan Aung San Suu Kyin ja muuta poliittista johtoa. Muun muassa Yhdysvallat ja EU ovat tuominneet vallankaappauksen.

Suu Kyi on vaaleilla valitun valtapuolue NLD:n johtaja. Marraskuiset vaalit olivat vasta toiset Myanmarissa edellisen sotilasvallan päättymisen jälkeen. Sotilasjuntta piti valtaa Myanmarissa 49 vuoden ajan vuoteen 2011 asti.

Britannia ja EU kertoivat maanantaina haluavansa YK:n ihmisoikeusneuvoston pitävän ylimääräisen istunnon Myanmarin tilanteeseen liittyen.

Britannian lähettiläs Genevessä kertoi, että istunnon tarkoituksena olisi käsitellä Myanmarin sotilasvallankaappauksen seurauksena heikentynyttä ihmisoikeustilannetta.

– Meidän täytyy reagoida kiireellisesti Myanmarin kansan ahdinkoon ja maan nopeasti heikentyvään ihmisoikeustilanteeseen, lähettiläs Julian Braithwaite sanoi.

Lähettilään mukaan istunnon kannalla on yli kolmasosa neuvoston jäsenistä, mikä riittäisi neuvoston sääntöjen mukaan ylimääräisen istunnon pitämiseen.

Työläiset menivät tukilakkoihin

Myanmarissa on ollut laajoja mielenosoituksia sotilasvallankaappausta vastaan. Maanantaina maan toiseksi suurimman kaupungin Mandalayn ympäristössä seitsemän kylää asetti voimaan poikkeustilan, jonka tarkoituksena on paikallisviranomaisten mukaan suitsia mielenosoituksia.

Poikkeustilan aikana yli viiden ihmisen kokoontumiset ovat kiellettyjä ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltakahdeksasta aamuneljään saakka. Arvioiden mukaan tuhannet ihmiset kerääntyivät Mandalayssa kaduille maanantaina aamupäivällä osoittamaan mieltään.

Maan pääkaupungissa Naypyidawissa poliisi on käyttänyt vesitykkejä mielenosoittajien pysäyttämiseksi. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman silminnäkijän mukaan vesitykeillä pyrittiin saamaan sotilasjuntan vallankaappausta vastustavat mielenosoittajat hajaantumaan kadulta.

Mielenosoituksia oli maanantaina pääkaupungin lisäksi myös muualla maassa.

AFP:n lähteiden mukaan jopa sadattuhannet ihmiset osoittivat mieltään maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Kaduilla marssineet ihmiset kantoivat kylttejä, joissa luki muun muassa "alas sotilasdiktatuuri" ja "vapauttakaa Aung San Suu Kyi".

Suuret väkijoukot liittyivät maanantaina mukaan sotilasjuntan vallankaappausta vastustaviin mielenosoituksiin, kun työläiset ympäri maan menivät laajoihin tukilakkoihin.

– Tänään on työpäivä, mutta emme aio mennä töihin, vaikka se leikkaisi palkkaamme, kertoi 28-vuotias vaatetehtaan työntekijä Hnin Thazin AFP:lle.

– Minulla ei ole ollut vallankaappauksen takia viikkoon töitä, ja olen huolissani selviytymisestäni, kertoi puolestaan 18-vuotias rakennustyöläinen Chit Min.