Navalnyin vaimo lähti Venäjältä – Spiegel: Julija Navalnaja saapui Frankfurtiin

Julija Navalnaja marssi miehensä Aleksei Navalnyin vierellä mielenosoituksessa Moskovassa viime helmikuussa. AFP / LEHTIKUVA

Jussi Lankinen, Hannu Aaltonen / STT

Venäjän opposition johtohahmon Aleksei Navalnyin vaimo Julija Navalnaja on lähtenyt Venäjältä, kertoi uutistoimisto Interfax keskiviikkona. Se perusti tiedon omaan lähteeseensä, jonka mukaan Navalnaja on lentänyt Moskovan Domodedovon lentokentältä Frankfurtiin Saksaan.

Saksalaislehti Spiegel vahvisti illalla Navalnajan saapuneen kaupunkiin. Keskiviikkoiltana ei ollut tietoa, oliko kyse maanpaosta vai vierailusta.

Aleksei Navalnyi sai viikko sitten runsaan kahden ja puolen vuoden vankilatuomion palattuaan Saksasta Venäjälle, kun hänen aikaisempi ehdollinen tuomionsa muutettiin ehdottomaksi.

Navalnyi vietti syksyn Saksassa toipumassa myrkytyksestä, ja Julija-vaimo oli Saksassa hänen kanssaan. Pariskunnalla on kaksi lasta, joiden uskotaan oleilevan Venäjän ulkopuolella.

Vähintään kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet Venäjällä mieltään Navalnyin tuomiota vastaan. Viranomaiset pidättivät mielenosoituksissa tuhansia ihmisiä.

Julija Navalnaja pidätettiin kahdesti mielenosoituksissa, mutta hän ei kuitenkaan saanut syytteitä.

Venäjä haluaisi pidättää Navalnyin avustajan

Venäjällä tuomioistuin vangitsi keskiviikkona poissaolevana Navalnyin läheisen avustajan Leonid Volkovin. Hänet on nyt etsintäkuulutettu Venäjällä ja useissa muissa entisissä neuvostotasavalloissa.

Venäjän tutkintakomitean mukaan Volkovia syytetään alaikäisten kehottamisesta osallistumaan laittomiin mielenosoituksiin. Volkov oleskelee ja työskentelee tällä hetkellä EU:n alueella Liettuassa.

Alle 18-vuotiaiden usuttamisesta mielenilmauksiin voi Venäjällä saada jopa kolmen vuoden tuomion.

Volkov sanoi jatkavansa työtään normaalisti pidätysmääräyksestä huolimatta. EU:n ja muiden länsimaiden edustajien kanssa käydyssä videoneuvottelussa hän kehotti EU:ta asettamaan Venäjän johdolle henkilökohtaisia pakotteita.

Venäjä on leimannut Volkovin maanpetturiksi pakotepuheiden vuoksi.

---

Lähteenä myös AFP

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka