Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Allergia-, iho- ja astmaliitolta peritty takaisin satojatuhansia euroja – HS:n mukaan liiton kirjanpitoa ja työaikamerkintöjä on muokattu niin, että liitto saisi mahdollisimman suuren yleisavustuksen

Allergia-, iho- ja astmaliitolta on peritty takaisin lähes 800 000 euroa sen saamia Veikkaus -avustuksia valtionhallinnon tarkastuksessa ilmi käyneiden väärinkäytösten takia.

Väärinkäytösten paljastuminen on myös pienentänyt liiton saamaa valtionavustusta lähes miljoonalla eurolla tälle vuodelle.

Tarkastuksen liiton toimintaan teki Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (Stea). Se on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva viranomainen, joka hallinnoi osaltaan Veikkaus-avustusten jakoa.

Viime lokakuussa tehty tarkastus koski vuoden 2018 toimintaa. Valvontapäällikkö Kristian Seemer Steasta kuvailee tarkastuksen havaintoja hyvin poikkeuksellisiksi.

– Olemme tehneet hämmästyttävän laajoja havaintoja. Näitä tulee todella harvoin esiin. Vaikuttaa siltä, että joiltain osin ei ole oltu ajan tasalla säännöistä, jotka ohjaavat rahojen käyttöä, Seemer sanoo STT:lle.

Seemer kertoo, että keskus seuraa suurimpia avustuksensaajia tiheämmällä kammalla. Väärinkäytös on tullut esille tällaisen rutiinitarkastuksen yhteydessä.

– Siellä havaittiin niin paljon puutteita, että tällä hetkellä tarkastamme myös vuosia 2017 ja 2019, Seemer sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa tarkastuksia voidaan laajentaa edelleen tarvittaessa uusien tulosten perusteella. Tämänhetkiset tarkastukset valmistuvat kevään aikana.

Liitto riitautti takaisinperinnän

Asia nousi julkisuuteen, kun Helsingin Sanomat kertoi Stean tekemästä tarkastuksesta. Lehden mukaan tarkastuksen perusteella Allergia-, iho- ja astmaliiton kirjanpitoa ja työaikamerkintöjä on muokattu niin, että liitto saisi mahdollisimman suuren yleisavustuksen toimintaansa.

Lisäksi HS:n mukaan liiton kuuden johtajan ja työntekijän palkkoja oli maksettu Veikkaus-avustuksista, vaikka heidän toimenkuvaansa kuului paljon muutakin kuin avustuksen piiriin kuuluvaa työtä.

Tarkastuksen seurauksena Stea on perinyt liitolta takaisin 770 000 euroa sen saamia avustuksia. Liitto on tehnyt takaisinperinnästä oikaisuvaatimuksen, jonka käsittely on kesken sosiaali- ja terveysministeriössä.

HS: Valtakunnallisessa terveysjärjestössä epäillään poikkeuksellista huijausta, jolla Veikkauksen avustukset maksimoitiin – Liiton luottokorttia käytettiin alkoholiin ja öisiin taksimatkoihin

Perittävä osuus muodostaa kolmasosan liitolle Stean kaikesta vuonna 2018 myöntämästä 2,3 miljoonan euron avustuksesta.

Liiton saama avustus pysyi samalla tasolla myös vuosina 2019 ja 2020. Sen sijaan vuodelle 2021 myönnetyt avustukset putosivat 1,4 miljoonaan euroon. Yleisavustuksen osuus koko summasta on pudonnut 1,3 miljoonasta eurosta 750 000 euroon.

– Tämä tarkastus tehtiin vuonna 2020, ja sen jälkeen asiaan reagoitiin vuoden 2021 avustusehdotuksissa. Lisäksi vuoteen 2018 kohdistuu avustusten takaisinperintä, ellei oikaisuvaatimus tuo jotain poikkeuksellista esiin, Seemer sanoo STT:lle.

Seemerin mukaan liitto rakentaa toimintaansa uudelleen yhdessä Stean kanssa ja on suhtautunut ilmitulleisiin havaintoihin vakavasti. HS:n mukaan liiton hallitus vaihdettiin keskiviikkona ylimääräisessä liittokokouksessa.

– Ajatuksemme on, että liiton toiminnan kohderyhmä ei joudu liikaa kärsimään siitä, että jokin taho hallinnossa on töpeksinyt. Meidän täytyy hyvin tarkkaa seurata, että vuonna 2021 asiat ovat sillä tolalla, että uskallamme sinne maksaa rahaa, Seemer sanoo.