Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto pohjusti Lavrov-keskustelua EU-kollegoiden kanssa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on pohjustanut tapaamistaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa keskustellen puhelimessa useiden eurooppalaisten kollegoidensa kanssa.

Haavisto kertoo tviitissään , että puheluissa olivat esillä Afrikan sarven tilanne, EU:n ja Venäjän suhteet sekä Haaviston vierailu Pietariin ensi maanantaina.

Haavisto puhui Ruotsin Ann Linden, Saksan Heiko Maasin, Ranskan Jean-Yves Le Drianin sekä EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin kanssa. Suhteita Venäjään on viime aikoina hiertänyt muun muassa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin heppoisin perustein ehdottomaksi muutettu vankeustuomio.

Borrell vieraili viime viikolla Moskovassa tapaamassa Lavrovia, mutta tapaamisen tulokset jäivät vähäpätöisiksi. Borrell sai matkansa jälkeen osakseen kärkevää kritiikkiä muun muassa Baltian maista ja Puolasta, koska jäi tiedotustilaisuudessa Lavrovin jalkoihin, kun venäläisministeri luonnehti EU:ta "epäluotettavaksi kumppaniksi". Venäjä julkisti tilaisuuden aikana tiedotteen, jossa se ilmoitti karkottavansa maasta Saksan, Puolan ja Ruotsin diplomaatteja.

Borrell kertoi vierailunsa jälkeen aikovansa ehdottaa, että unioni asettaisi Venäjälle uusia pakotteita.

Virolaispoliitikko vaatii Haavistoa tukemaan oppositiota

Haaviston vierailuun kohdistuu siten tavallista suurempaa mielenkiintoa. Virolainen europarlamentaarikko ja Viron puolustusvoimien entinen komentaja Riho Terras sanoi MTV:n haastattelussa , että ajankohta ei ole sopiva vierailla Venäjällä.

– Minusta ei ole sopiva hetki pyrkiä dialogiin Venäjän kanssa, kun maan johto pyrkii myrkyttämään oppositiojohtajansa ja sen jälkeen laittaa heidät vankilaan. Massamielenosoitukset kaduilla, joissa poliisi hakkasi mielenosoittajia... Minusta on huono viesti hyväksyä Venäjän toimia, Terras sanoi.

Terras toivoi samalla, ettei Haavistoa nöyryytetä kuten Borrellia. Terras keräsi europarlamentissa 70 allekirjoitusta vaatimukselle, että Borrellin pitäisi erota.

Haaviston pitäisi Terrasin mielestä matkallaan antaa Venäjän oppositiolle tukensa, vaatimalla saada tavata Navalnyi vankilassa.