Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto aikoo nostaa esiin vaatimuksen Navalnyin vapauttamisesta Venäjän-vierailullaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo nostavansa esille vaatimuksen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vapauttamisesta, kun tapaa Venäjän ulkoministerin. Hän tapaa Sergei Lavrovin Pietarissa maanantaina.

Haaviston mukaan Euroopan unionin kanta Navalnyin kohtelusta on hyvin selvä ja tämä kanta tullaan luonnollisesti ilmaisemaan tapaamisessa.

Euroopan unioni on vaatinut Navalnyin välitöntä vapauttamista.

– Tällä kannalla mekin tietysti olemme, Haavisto sanoo STT:lle.

Ehdottomaksi muutettu Navalnyin vankilatuomio on hiertänyt Venäjän ja EU:n suhteita. Jännitteitä Haaviston ja Lavrovin tapaamisen alla on lisännyt myös se, että unionin ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin vierailu Moskovassa epäonnistui nolosti viime viikolla.

Borrell on saanut osakseen kärkevää kritiikkiä, koska hänen on katsottu jääneen Lavrovin jalkoihin tiedotustilaisuudessa. Haaviston mukaan Borrellin vierailun ehkä suurin pettymys ja järkytys oli se, että samaan aikaan kun tämä keskustelee Venäjän ulkoministerin kanssa, karkotetaan kolme eurooppalaista diplomaattia.

– Se oli tietysti tällainen voimanosoitus Venäjän puolelta. Borrell ei ole siihen syyllinen, mutta se osoittaa tietysti, että suhteet eivät ole hyvät.

"Täytyy vastata, jos jotain provokaatioita esiintyy"

Haavisto sanoo pohjustaneensa vierailuaan keskustellen poikkeuksellisen paljon eurooppalaisten kollegoiden kanssa. Hän pyrkii suhtautumaan tapaamiseen rauhallisesti.

– Täytyy lähteä siitä, että diplomatiassa on edelleen normaalit pelisäännöt voimassa.

Tilanteen kehittymistä täytyy kuitenkin seurata huolella.

– Täytyy ottaa rauhallisesti ja sitten vastata, jos jotain ylimääräisiä provokaatioita esiintyy, hän sanoo.

Toinen asia sitten on, mitä hyötyä Navalnyin vankilatuomiosta keskustelemisella on.

– Me voimme keskustella asiasta, vaikka se onkin turhaa, sanoi Venäjän EU-lähettiläs Vladimir Tsizov perjantaina uutissivusto Euractivin haastattelussa.

"En pane niin paljon painoa megafonidiplomatialle"

Perjantaina Lavrov uhkasi haastattelussa, että Venäjä katkaisee välinsä Euroopan unioniin, jos maalle pannaan lisäpakotteita, jotka vaarantavat maan talouden. Haavisto ei halua tässä vaiheessa tulkita Lavrovin lausunnon merkitystä tai kenelle se on osoitettu, sillä vierailu on niin lähellä.

– Nyt kun on mahdollisuus kuulla Lavrovilta itseltään, miten hän ja Venäjä tilanteen näkevät, en pane niin paljon painoa tällaiselle megafonidiplomatialle, hän kuittaa.

Euroopan ulkoministerit käyvät reilun viikon kuluttua keskustelua siitä, miten Venäjän toimiin tulisi reagoida. Borrell on sanonut aikovansa ehdottaa, että unioni asettaisi Venäjälle uusia pakotteita. Haavisto ei ota asiaan kantaa.

– Jätän EU-pöytään tämän keskustelun, enkä myöskään ulkoministeri Lavrovin kanssa puhu uusista pakotteista lainkaan.

Haaviston mukaan hänen vierailuaan Venäjälle on valmisteltu jo pitkään. Viime maaliskuussa Lavrov kävi Haaviston vieraana Suomessa, jonka jälkeen on järjestetty yksi puhelinkokous.