Mehiläisten matikkapää hämmästytti tutkijoita – katso video pörriäisen ongelmanratkaisutaidoista

Mehiläiset pystyvät tutkijoiden mukaan ratkaisemaan pulmia käyttämällä ei-numeerisia vihjeitä. arkisto/Jouni Neuvonen
Niklas Pelkonen

Niklas Pelkonen

Tarhamehiläiset pystyvät ratkaisemaan matemaattisen tehtävän numeroita käyttämättä, kertoo Oulun yliopiston tutkijoiden ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden uusi tutkimus.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Proceedings of the Royal Society B -tiedejulkaisussa.

Tutkijat kouluttivat mehiläisiä erottamaan toisistaan eri lukumäärän symboleja sisältävät korttiparit. Mehiläiset suoriutuivat tehtävistä hyvin.

– Lisäkokeet kuitenkin osoittivat mehiläisten käyttävän tehtävien ratkaisussa symbolien lukumäärän sijaan niiden visuaalisia piirteitä, kuten tummien ja vaaleiden sävyjen esiintymistiheyttä, tiedotteessa kuvaillaan.

Kokeen tueksi tutkijat kehittivät mehiläisaivojen fysiologiaan perustuvan matemaattisen mallin. Tämän mallin mukaan mehiläisten aivot mahdollistavat tutkittavan ongelmanratkaisun ilman "numeerista prosessointia".

– Tutkimuksemme tulokset osoittavat, että eläimet ovat tavattoman nokkelia ja pystyvät ratkaisemaan tehtäviä tehokkailla ja odottamattomilla tavoilla, neurotutkija ja julkaisun pääkirjoittaja HaDi MaBouDi Sheffieldin yliopistosta kertoo tiedotteessa.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mehiläiset tai muut sanatonta viestintää käyttävät eläimet eivät ymmärtäisi numeroita. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen suuntaan, että eläimet voivat käyttää numeroihin liittymättömiä ominaisuuksia matemaattisten pulmien ratkaisemiseen, MaBouDi huomauttaa.

Artikkelin kirjoittamisessa mukana ollut Oulun yliopiston dosentti Olli Loukola kertoo tiedotteessa tutkimuksen tulosten viittaavan siihen, että kyky erottaa kohteita toisistaan ei-numeeristen muuttujien perusteella on luultua yleisempää. Se saattaa myös olla evolutiivisesti vanhempaa perua kuin numeerinen prosessointi.

Katso alla olevalta videolta, kuinka mehiläinen selviytyy matikkapulmasta. Videolla lentävä mehiläinen on aiemmin koulutettu hakemaan sokerivettä alustoilta, joiden vieressä olevissa korteissa on vähemmän muotoja. Pahanmakuista kiniiniä sisältävien alustojen vieressä olevissa korteissa on sen sijaan enemmän muotoja.

Testissä sekä sokerivesi että kiniini korvattiin vedellä. Vähemmän muotoja esittävien korttien piirteitä manipuloitiin lisäämällä niiden vaaleiden ja tummien alueiden rajapintoja.

Mehiläinen laskeutuu useammin alustoille, joiden vieressä on enemmän muotoja sisältävä kortti. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että mehiläinen käyttää ei-numeerisia vihjeitä tehtävän ratkaisemisessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka