Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandemian koetteleman Viking Linen tulos romahti – "Lyhyessä ajassa kävi selville, että periaatteessa kaikki tuotot olivat hävinneet, mutta suuri osa kustannuksista oli edelleen jäljellä"

Viking Linen liikevaihto romahti loka-joulukuussa 34,6 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 115,6 miljoonasta eurosta. Liiketulos painui 14,1 miljoonaa euroa tappiolle, kun vuosi sitten tappiota tuli 0,1 miljoonaa euroa.

Koko vuoden liikevaihto oli vajaat 189 miljoonaa euroa, kun vuonna 2019 liikevaihto oli yli 496 miljoonaa euroa. Koko viime vuoden liiketulos painui yli 49 miljoonaa euroa tappiolle, kun se edeltävänä vuonna oli yli 17 miljoonaa euroa plussalla.

Yhtiön mukaan koronapandemia on vaikuttanut tulokseen ja maksuvalmiuteen huomattavasti viime vuonna ja negatiivinen vaikutus jatkuu.

– Epävarmuus viranomaisten vaatimuksista, tuista, rokotusohjelmien vaikutuksista ja niihin liittyvistä matkustajaliikenteen rajoituksista sekä markkinoiden kysynnästä tulee vaikuttamaan Viking Linen toimintaan, tulokseen ja taloudelliseen asemaan, tiedotteessa sanotaan.

Kehitykseen liittyy yhtiön mukaan suurta epävarmuutta, minkä takia tulosennustetta kuluvalle vuodelle ei anneta.

Matkustajamäärät kääntyivät voimakkaaseen laskuun

Toimitusjohtaja Jan Hansesin mukaan maailmanlaajuisen covid-19-pandemian seurauksena konserni raportoi negatiivisen koko viime vuoden tuloksen.

– Toimintaympäristö oli ensimmäisen kvartaalin päättymisestä lähtien äärimmäisen epäsuotuisa matkustajavarustamoille, mikä johti rajuihin taloudellisiin seurauksiin, Hanses sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa matkustajamäärät kääntyivät voimakkaaseen laskuun maaliskuussa 2020, ja vuoden lopussa yhtiö joutui toteamaan, että se oli menettänyt neljä miljoonaa matkustajaa.

– Lyhyessä ajassa kävi selville, että periaatteessa kaikki tuotot olivat hävinneet, mutta suuri osa kustannuksista oli edelleen jäljellä.

Viking Line toteutti huhtikuun alussa lomautustoimenpiteitä, joilla oli toimitusjohtajan mukaan Suomessa nopea vaikutus, koska lomautuksiin voitiin soveltaa lyhennettyjä ilmoitus- ja neuvotteluaikoja. Ruotsissa ja Virossa vaikutukset olivat hitaampia ja rajallisempia.

– Tappioita pystyttiin vähentämään valtion tukitoimenpiteiden ansiosta, pääasiassa Suomessa Huoltovarmuuskeskuksen ja Traficomin tukitoimilla. Myös Ruotsin myöntämä tuki lyhytaikaisiin lomautuksiin ja Viron erilaiset tukitoimenpiteet auttoivat tilannetta, Hanses sanoo.

Kaksi karilleajoa

Kaksi Viking Linen alusta ajoi karille viime vuoden syksyllä. Ensin Amorella ajoi karille Ahvenanmaan saaristossa syyskuussa ja Viking Grace lähellä Maarianhaminaa marraskuussa. Toimitusjohtajan mukaan karilleajoista aiheutui vahinkoa ainoastaan aluksille, lähinnä Amorellalle.

– Gabriella korvasi alukset niiden ollessa korjattavana, minkä vuoksi tulosvaikutus oli vähäistä, hän lisää.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.