Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusalan isosta talousrikosjutusta vuosien tuomiot pääsyytetyille – veroja ja työeläkemaksuja välteltiin miljoonien edestä

Ison talousrikosjutun päätekijät tuomittiin perjantaina vuosien vankeusrangaistuksiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Tutkintaa hoitaneen keskusrikospoliisin mukaan juttu on suurimpia harmaan talouden vyyhtejä Suomessa vuosikymmeneen.

Syytteissä oli kyse kahden pääkaupunkiseudulla toimineen rakennusalan yhtiön, Denetumin ja Mexan Koillisenin toiminnasta vuosina 2013–2015. Käräjäoikeuden mukaan yhtiöiden välillä oli sovittu verojen ja työeläkevakuutusmaksujen välttämiseksi keskinäisestä järjestelystä, jossa Mexan Koillisenin kautta maksettiin Denetumin työntekijöiden pimeitä palkkoja yli kuudella miljoonalla eurolla.

Lisäksi Denetum ilmoitti arvonlisäverotuksessaan veronvähennyksinä paikkaansa pitämättömiä ostoja.

Käräjäoikeuden mukaan menettelyllä Denetum vältti veroja ja työnantajamaksuja noin 2,7 miljoonaa euroa ja työeläkevakuutusmaksuja lähes 600 000 euroa. Mexan Koillisen vältti lakisääteisiä maksuja yli 300 000 euroa, käräjäoikeus katsoi.

"Poikkeuksellisen moitittavaa"

Verojen välttämisellä saatuja varoja ohjattiin yhtiöissä määräysvaltaa käyttäneille henkilöille. Oikeuden mukaan pääsyytetyt eivät ilmoittaneet verottajalle yhtiöistä saamaansa taloudellista hyötyä. Myös molempien yhtiöiden kirjanpidon hoitaminen oli laiminlyöty täysin.

Kaikkiaan lakisääteisiä maksuja vältettiin yli neljä miljoonaa euroa, oikeus sanoi.

Käräjäoikeuden mukaan Denetumissa tehty törkeä veropetos oli pitkäkestoinen, suunnitelmallinen ja poikkeuksellisen moitittava.

– Sen lisäksi että menettelyllä on katsottu aiheutetun vahinkoa valtiolle, sen on katsottu vääristäneen erittäin haitallisesti tervettä kilpailua markkinoilla. Osalle työntekijöistä työnantajan ilmoittamatta jättämät verot olivat tulleet yllätyksenä siinä vaiheessa, kun Verohallinto oli määrännyt työntekijöille veroseuraamuksia näiden palkoista, oikeus sanoi.

Päätekijälle maksimirangaistus

Pisimmän tuomion sai Mikko Antero Vaihia, 48, joka oikeuden mukaan käytti ylintä määräysvaltaa molemmissa yhtiöissä. Hän oli rikosten tekoaikaan liiketoimintakiellossa.

Vaihia tuomittiin useista törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista, törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista ja liiketoimintakiellon rikkomisesta maksimirangaistukseen eli seitsemän vuoden vankeuteen.

Denetumissa myös määräysvaltaa käyttänyt Kristjan Ritson, 41, sai kuuden vuoden ja kahden kuukauden tuomion. Mexan Koillisenissa määräysvaltaa käyttänyt Samir Eshroukh-Maharzah, 39, sai kolmen vuoden ja 11 kuukauden tuomion ja Jarkko Aleksi Vaihia, 50, kolmen vuoden ja neljän kuukauden tuomion. Pääsyytetyt tuomittiin myös pitkiin liiketoimintakieltoihin.

Asiassa määrättiin yhteensä miljoonien eurojen vahingonkorvaukset maksettavaksi Verohallinnolle.

Muille syytetyille tuomittiin huomattavasti lievempiä rangaistuksia.