Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-ulkoministerit koolla Brysselissä – odotuksissa poliittinen sopu uusista Venäjä-pakotteista

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään Brysselissä Euroopan unionin ja Venäjän suhteista. Kokouksen alla on ennakoitu, että ulkoministerit saavuttaisivat poliittisen yhteisymmärryksen uusista Venäjän vastaisista pakotteista.

Pakotteilla vastattaisiin siihen, että Venäjä on jättänyt kunnioittamatta kansalais- ja ihmisoikeuksia. EU-maat ovat muun muassa tuominneet oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemisen.

EU:n ja Venäjän valmiiksi kehnot suhteet ovat viime aikoina olleet aallonpohjassa. EU:n ulkosuhteita johtava korkea edustaja Josep Borrell vieraili kuun alussa Moskovassa, ja matkasta jäi käteen pelkkiä pettymyksiä.

Borrell sai muun muassa kritiikkiä heikosta esiintymisestään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili puolestaan viime viikolla Pietarissa ja tapasi Lavrovin. Ministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Haavisto puolusti johdonmukaisesti EU:n yhteistä linjaa.

– On hyvin tärkeää, että EU reagoi yhdessä näihin kysymyksiin, Haavisto totesi videoidussa lausunnossaan saapuessaan aamulla kokouspaikalle.

Haavisto pääsee jakamaan tänään Pietarin-kokemuksiaan muille EU-ulkoministereille. Haaviston odotetaan kertovan myös tuoreesta Etiopian ja Sudanin -matkastaan, jonka hän teki EU:n edustajana Borrellin pyynnöstä.

Borrell pyysi Haavistoa matkustamaan alueelle Etiopian Tigrayn osavaltion konfliktin ja siitä syntyneen humanitaarisen kriisin vuoksi.

Pakotteita väläytetty Myanmarille

EU-maat ovat valmiita asettamaan pakotteita Myanmarin sotilasvallankaappauksesta vastuussa olleille henkilöille, ministerit totesivat kokouksen alkupuolella julkaistussa lausunnossaan. Rajoittaviin toimiin voisi sisältyä esimerkiksi varojen jäädyttämisiä.

Ulkoministerit tuomitsevat helmikuun alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen ja vetoavat Myanmarin siviilihallinnon palauttamisen puolesta.

Myanmarissa on ollut laajoja mielenosoituksia sotilasvallankaappausta vastaan.

Lauantaina kaksi ihmistä kuoli ja noin 30 ihmistä haavoittui, kun maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa turvallisuusjoukot ampuivat mielenosoittajia kohti. Lisäksi yksi mielenosoittaja ammuttiin kuoliaaksi maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa.

Mielenosoitusten ensimmäinen kuolonuhri tuli perjantaina, kun aiemmin päähän ammuttu mielenosoittaja menehtyi vammoihinsa.

Myanmarin tilannetta tarkkailevan järjestön mukaan satoja ihmisiä on otettu kiinni vallankaappauksen jälkeen.

Luvassa pitkä kokous

Ulkoministerikokouksen asialista on tuhti ja päivästä ennakoidaan pitkää. Venäjä-suhteiden lisäksi ulkoministerien on muun muassa määrä keskustella myös Hongkongin yhä synkentyvästä tilanteesta.

Kiinan ote erityishallintoalueesta on kiristynyt kesällä voimaan tulleen turvallisuuslain myötä. Laki muun muassa mahdollistaa vakavista rikoksista epäiltyjen tuomitsemisen Manner-Kiinan puolella. Länsimaat ovat arvostelleet Kiinan toimia.

Ulkoministerien kokouksessa vierailee videoyhteyden välityksellä myös Yhdysvaltojen tuore ulkoministeri Antony Blinken.