Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisjohtajien osuus nousi Suomessa ennätystasolle 37 prosenttiin – Evan johtaja: "Kiintiöitä tärkeämpää se, kuinka naiset pääsevät etenemään urillaan"

Naisjohtajien osuus on noussut Suomessa ennätyksellisen korkealle tasolle, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan tuoreesta julkaisusta.

Evan mukaan naisten osuus kaikista johtajista yhtiöissä, hallinnossa ja järjestöissä oli Suomessa noin 37 prosenttia vuonna 2019. Luku on kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin OECD-maiden keskiarvo.

Suomen edellä 40 prosentin rajapyykin ylittävät Islanti, Latvia, Ruotsi, Puola ja Yhdysvallat. Pohjoismaista Norjassa ja Tanskassa naisjohtajien osuus puolestaan on Suomea pienempi.

Lähteenä vertailussa ovat Kansainvälisen työjärjestö ILOn tilastot. Niissä seurataan ylempää johtoa ja keskijohtoa, lukuun ottamatta pääjohtajia ja joidenkin palvelualojen johtajia.

Naisjohtajien osuus Suomessa on noussut selvästi edeltävästä vuodesta. Vuonna 2018 naisjohtajien osuus oli 32 prosenttia. Aiemmin 2010-luvulla osuus on vaihdellut noin 30 ja 34 prosentin välillä.

Ruotsissa nousu Suomea tasaisempaa

Evan katsauksen kirjoittanut Emilia Kullas huomauttaa, että 2010-luvulla naisjohtajien osuus on Suomessa aaltoillut, kun Ruotsissa se on noussut tasaisesti yli 10 prosenttiyksikköä.

– Pohjoismaista lasikattoilmiötä tutkineen Nima Sanandajin mukaan tämä johtuu osin siitä, että Ruotsi on avannut naisvaltaisia aloja kuten koulutusta ja hoivaa kilpailulle, Evan johtajana työskentelevä Kullas kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomessa suurten pörssiyhtiöiden hallituspaikoille alkoi löytyä naisia sen jälkeen, kun valtionyhtiöiltä edellytettiin naisjäseniä tai selitystä heidän puuttumisestaan.

Naisjohtajien määrän kasvattamiseksi edelleen Kullas kaipaa kotihoidon tuen poistoa ja verokiilan alentamista kotiavun palkkaamisen helpottamiseksi.

– Kiintiöitä tärkeämpää vaikuttaisi olevan se, kuinka naiset pääsevät etenemään urillaan ennen nousemista ylimpiin johtotehtäviin. Pörssiyhtiön hallitukseen ei ole asiaa ilman tukevaa kokemusta liiketoiminnan johtamisesta. Johtajaksi nousu edellyttää usein isoa työtuntimäärää viikossa, Kullas kirjoittaa Evan tiedotteessa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.