Suomesta löytyneen uuden koronavariantin geeniperimä kartoitettu, tutkimuksissa tehtiin merkittävä havainto – variantista myös toinen varmistettu tartunta

Viime viikolla Etelä-Suomesta löydetty koronavariantti on varmistetusti aiemmin tunnistamaton virusmuunnos. Katja Juurikko
Niklas Pelkonen

Niklas Pelkonen

Uuden Suomesta raportoidun Fin-796H-koronavariantin koko geeniperimä on kartoitettu, Vita Laboratoriot ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti kertovat tiedotteessaan.

Sekvensointitutkimuksessa varmistui, että viime viikolla Etelä-Suomesta löydetty uniikki koronavirusvariantti on maailmalla aiemmin tunnistamaton.

Variantista on myös löydetty toinen varmistettu tartunta, joka on samasta tartuntaketjusta kuin aikaisempi. Samaan tartuntaketjuun liittyy neljä muutakin potilasta.

– Fin-796H poikkeaa kaikista aiemmista varianteista vähintään 15 eri kohdassa viruksen perimää eli genomia, tiedotteessa kerrotaan.

– Näin suurta määrää muutoksia ei synny hetkessä, joten voidaan olettaa, että variantti on kehittynyt pidempään jossain muualla kuin Suomessa. Muualta tätä varianttia ei kuitenkaan ole raportoitu, ja siten on mahdollista, että variantin alkuperä on alueella, jolla virusten perimän sekvensointia tehdään vähän tai ei lainkaan, Biotekniikan instituutin sekvensointiyksiköstä vastaava tutkimusjohtaja Petri Auvinen kertoo tiedotteessa.

Suomessa koronavirusdiagnostiikassa käytetään PCR-testejä, joissa tunnistetaan kaksi tai kolme aluetta viruksen genomista. Tiedotteen mukaan ainakin kahdessa kaupallisessa PCR-koronavirustestissä uusi variantti tunnistettiin vain yhdeltä tunnistusalueelta. Tämä johtuu variantin mutaatiosta.

Havainto on merkittävä, koska ajan mittaan on mahdollista, että viruksen edelleen muuntuessa toiseenkin tunnistusalueeseen tulee mutaatio. Tämän jälkeen PCR-testit eivät tunnista virusta.

– Nyt kun tämä riski on havaittu, PCR-testejä pystytään kehittämään sellaisiksi, että ne toimivat jatkossakin luotettavasti. Variantti kuitenkin lisää riskiä, että jossain päin maailmaa tämä variantti pääsisi vaivihkaa leviämään ilman että paikalliset testit sitä havaitsisivat, Vita Laboratorioiden kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Sakari Jokiranta kertoo tiedotteessa.

Vita ja Biotekniikan instituutti ovat toimittaneet sekvensointituloksensa, muut varianttiin liittyvät tiedot ja varianttia sisältävän potilasnäytteen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka