Puoluerahoitus noussut uuteen ennätykseen – viime vuonna puolueet saivat rahaa 4,3 miljoonaa euroa

Eduskuntapuolueet sekä niiden piiri- ja naisjärjestöt nostivat toissa vuonna puoluerahoitusta ennätykselliset 4,3 miljoonaa euroa, kertoo Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV).

– Puolueet noudattavat rahoitussäännöksiä yleensä hyvin. Silti erityisesti puolueiden piiri- ja naisjärjestöissä havaittiin lukuisia suorituksia, joista ei ollut tehty lain edellyttämiä ilmoituksia, kertoo VTV:n johtava tilintarkastaja Klaus Krokfors tiedotteessa.

Hänen mukaansa tarkastusten jälkeen rekisteriin ilmoitettiin useita suorituksia monen vuoden ajalta. Rahoituksen läpinäkyvyyttä saatiin näin parannettua.

VTV on tarkastanut kaikkien eduskuntapuolueiden sekä eräiden valtionavustusta saavien puolueiden piirijärjestöjen ja naisjärjestöjen rahoituksen usealta vuodelta. Tarkastettuja tahoja oli kaikkiaan 49.

Tarkastusvirasto valvoo poliittiseen toimintaan myönnettyjä valtionavustuksia. Virasto selvitti avustusten sopimus- ja tilitysmenettelyjä.

Puolueiden valtionavustustilityksissä piirijärjestöille ja naisjärjestöille siirretyt avustukset ovat vuosittain poikenneet avustuksen saajien ilmoittamista määristä. VTV on tarkastuksissaan kehottanut täsmentämään raportointia.

VTV:n mukaan korjausten jälkeen puolueiden ja niiden piiri- ja naisjärjestöjen valtionavustustilitykset vastasivat toisiaan tai ero selitettiin muissa tilinpäätösasiakirjoissa.

Tarkastuksessa nousi esiin myös vanhempia tukirahoja

Viime vuonna VTV:n rekisteriin ilmoitettiin myös aiempiin vuosiin kohdistuvia rahoitusta noin 1,6 miljoonaa euroa. Huomattava osa takautuvista ilmoituksista perustuu vasta tehtyihin tarkastuksiin.

Vaali- ja puoluelainsäädäntöä kehitetään parhaillaan parlamentaarisessa vaalityöryhmässä. Työryhmä selvittää vaali-, puolue- ja vaalirahoituslain sekä muuta poliittista toimintaa koskevan lainsäädännön kehittämistarpeita ja tekee tarvittavia muutosehdotuksia.

VTV:n puoluerahoitustarkastukset jatkuvat taas syksyllä 2021. Tarkastusväliä on lyhennetty ja lyhennetään edelleen, jotta rahoitustiedot olisivat entistä ajantasaisempia ja läpinäkyvämpiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka