Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarissa on määrä alkaa syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin oikeuskäsittely

Myanmarissa on määrä alkaa tänään maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin syytteiden oikeuskäsittely.

Häntä syytetään muun muassa maan tuonti- ja vientilakien rikkomisesta hänen kotoaan löydettyjen radiopuhelinten perusteella. Lisäksi hänen on kerrottu saaneen syytteen myös luonnononnettomuuslain rikkomisesta.

Yksityiskohtia Suu Kyin syytteestä ei ole kerrottu, mutta aiemmin myös syrjäytetty presidentti Win Myint sai syytteen saman lain rikkomisesta, koska hänen syksyisen kampanjatilaisuutensa katsottiin rikkoneen koronavirusrajoituksia.

Viime marraskuun vaalit voittanut Suu Kyi on ollut vallankaappauksesta lähtien kotiarestissa, eikä häntä ole sen koommin nähty julkisuudessa. Maata hallitseva sotilasjuntta kertoi helmikuun puolivälissä, että syrjäytetty johtaja on hyvissä voimissa ja turvassa.

Useita vallankaappausta vastustavia mielenosoittajia kuollut

Armeija kaappasi vallan ja vangitsi Suu Kyin sekä muuta maan poliittista johtoa helmikuun alussa. Maassa on ollut helmikuun ajan mittavia mielenosoituksia, joita poliisi ja sotilaat ovat hajottaneet väkivaltaisesti.

Sotilasjuntan turvallisuusjoukkojen otteet ovat koventuneet jatkuvasti, ja samaa kehitystä oli nähtävissä myös menneenä viikonloppuna.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto (OHCHR) kertoi sunnuntaina, että mielenosoituksissa oli sunnuntaina kuollut ainakin 18 ihmistä ja haavoittunut 30. Poliisin ja sotilaiden kerrottiin ampuneen kovilla panoksilla rauhanomaisia mielenosoittajia kohti useissa kaupungeissa.

Mielenosoittajia on kuollut myös ennen sunnuntaita, mutta sunnuntaiset tapahtumat olivat tähän mennessä verisin kurinpalautustoimi, mitä maassa on vallankaappauksen jälkeen nähty.

OHCHR toisti sunnuntaina vaatimuksen, että kaikki mielivaltaisesti kiinni otetut tulisi vapauttaa. OHCHR:n edustajan mukaan yhteensä yli 1 000 ihmistä on otettu kaappauksen jälkeen mielivaltaisesti kiinni, eikä kaikkien kiinni otettujen olinpaikasta ole edelleenkään tietoa.

EU:n pakotteet viimeisteltäneen lähipäivinä

Vallankaappaus sekä sotilasjuntan turvallisuusjoukkojen väkivaltaiset toimet on tuomittu laajalti kansainvälisesti. Ainakin Yhdysvallat on asettanut tähän mennessä pakotteita vallan kaapanneille kenraaleille.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell tuomitsi sunnuntaina kurinpalautustoimet ja vahvisti unionin asettavan pakotteita armeijan veristen toimien vuoksi.

Sotilasjuntan turvallisuusjoukot ovat Borrellin mukaan osoittaneet piittaamattomuutta kansainvälisestä oikeudesta, kun ne ovat ampuneet aseettomia kansalaisia kohti, ja heidät tulee Borrellin mukaan asettaa tästä vastuuseen.

EU-maiden ministerit ovat jo päässeet yhteisymmärrykseen pakotteista Myanmarin armeijaa vastaan vallankaappauksen vuoksi. EU:n odotetaan viimeistelevän pakotteet lähipäivinä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.