Yhdysvallat kehottaa Saudi-Arabiaa lakkauttamaan Khashoggin murhanneen yksikön

Yhdysvalloissa julkaistiin viime viikolla raportti, jonka mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salman oli hyväksynyt toimittaja Jamal Khashoggin (kuvassa) surman. Arkistokuva. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat kehottaa Saudi-Arabiaa lakkauttamaan kruununprinssin johtaman eliittiyksikön, joka oli surmasi saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin vuonna 2018 Turkissa.

Yhdysvalloissa julkaistiin viime viikolla raportti, jossa kerrottiin, että kruununprinssi Mohammed bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin surman. Saudi-Arabia on kiistänyt tiedot.

Raportin julkaisun jälkeen Yhdysvallat asetti pakotteita useille saudiarabialaisille. Pakotteita ei kuitenkaan asetettu kruununprinssille, mikä on herättänyt laajaa kritiikkiä.

Kun Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psakilta kysyttiin, miksi prinssiä vastaan ei ryhdytty toimiin, hän vastasi, että Yhdysvallat ei tavallisesti laita pakotteita ulkomaisille johtajille. Yhdysvallat on kuitenkin aika ajoin asettanut pakotteita ulkomaalaisille, korkea-arvoisille ihmisille.

Raportin mukaan kruununprinssi koki Khashoggin uhaksi kuningaskunnalle. Khashoggi oli raportin mukaan tarkoitus joko tappaa tai siepata. Saudien 15 miehen iskujoukko tappoi Khashoggin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuussa 2018 ja hävitti tämän ruumiin. Khashoggi oli houkuteltu konsulaattiin täyttämään papereita, joita hän tarvitsi avioliiton solmimiseen.

Yhdysvallat vaatii uudistuksia

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan maa on kehottanut Saudi-Arabiaa ottamaan käyttöön järjestelmällisiä uudistuksia ja tarkistuksia varmistaakseen, että toisinajattelijoiden vastainen toiminta loppuisi.

Ulkoministeriön edustaja vaati maanantaina myös, että Saudi-Arabia ryhtyisi lisätoimiin muun muassa lieventääkseen naisten oikeuksia puolustavien aktivistien tuomioita ja poistaakseen vankilasta vapautettujen matkustuskieltoja.

Saudi-Arabia vapautti helmikuussa vankilasta tunnetun naisten oikeuksien puolustajan Loujain al-Hathloulin. Hän ehti olla vankilassa lähes kolme vuotta.

Al-Hathloul tuli tunnetuksi kampanjoituaan näkyvästi Saudi-Arabiassa vuosikymmeniä voimassa ollutta naisten autolla ajamisen kieltoa vastaan. Hänet vangittiin toukokuussa 2018 vain muutamaa viikkoa ennen kuin kielto kumottiin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka