Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järvenpäässä poliisien murhan yrityksestä syytetty mies oli syyntakeeton – luuli poliiseja pahoinpitelijöiksi

Järvenpäässä asuntoon linnoittautunut ja oven läpi ampunut mies oli tapahtumahetkellä syyntakeeton, Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi. Syyttäjä vaati miehelle ehdotonta vankeustuomiota viiteen poliisiin kohdistuneesta murhan yrityksestä.

Kyse oli tapahtumista joulukuun alussa vuonna 2019. Viisikymppisen miehen lähiomainen oli soittanut hätäkeskukseen saadakseen miehen hoitoon, koska tämä oli ollut harhainen ja tällä oli ollut ase.

Poliisi kehotti useita kertoja miestä tulemaan ulos asunnosta. Mies ei totellut käskytystä, vaan ampui ulko-oven läpi, kun poliisit olivat pihalla.

Oikeuden mukaan laukaukset olivat riidattomasti hengenvaarallisia. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei mies tekohetkellä pystynyt ymmärtämään, että ampumisen kohteena oli tai saattoi olla poliiseja.

Käräjäkäsittelyn aikana miehelle tehtiin mielentilatutkimus. Sen mukaan hän oli tekohetkellä syyntakeeton, eli ei pystynyt ymmärtämään tekonsa luonnetta ja lainvastaisuutta tai säätelemään käyttäytymistään.

Mahdollinen aiempi pahoinpitely jäi pimentoon

Mies kertoi kuulusteluissa, että häntä oli aiemmin samana päivänä pahoinpidelty, muttei halunnut kertoa tarkemmin pahoinpitelystä tai sen tekijöistä. Oikeuden mukaan asiassa jäi selvittämättä, oliko pahoinpitelyä edes oikeasti tapahtunut.

Väittämänsä pahoinpitelyn vuoksi mies kuitenkin puki ylleen suojaliivit ja linnoittautui asuntoon aseiden kanssa. Kun poliisit käskyttivät miestä pihalta, miehen mielessä tämä oikeuden mukaan kääntyi niin, että hän kuvitteli poliisien olevan pahoinpitelijöitä, jotka olivat tulossa asuntoon jatkamaan väkivaltaa.

Ulko-oven läpi ammuttujen laukausten lisäksi mies ampui useita laukauksia sisällä asunnossa. Oikeuden mukaan syynä oli ilmeisesti, että hän kuvitteli pahoinpitelijöiden päässeen asuntoon sisälle.

Mies uskoi henkensä olevan vaarassa

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että miehellä olisi ollut murhan edellyttämä tahallisuus siten, että hän olisi ymmärtänyt tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena olevan poliisien kuolema. Oikeus katsoi, että mies kuvitteli henkensä olevan vaarassa ja siksi puolustautui ampumalla.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen murhan yrityksestä, mutta katsoi miehen syyllistyneen ampuma-aserikokseen, vaaran aiheuttamiseen ja törkeään vahingontekoon. Vahingontekosyyte liittyi siihen, että mies ampui asunnossa kahdesti astianpesukoneen alle, ja rikkoutuneesta vesiletkusta tulvi vettä asuntoon.

Koska mies todettiin syyntakeettomaksi, hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Hän jäi tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomion helmikuussa.