Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajat ilman rajoja haastoi Saudi-Arabian kruununprinssin oikeuteen Saksassa – Yhdysvallat kehottaa Saudi-Arabiaa lakkauttamaan Khashoggin murhanneen yksikön

Yhdysvallat kehottaa Saudi-Arabiaa lakkauttamaan kruununprinssin johtaman eliittiyksikön, joka surmasi saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin vuonna 2018 Turkissa.

Yhdysvalloissa julkaistiin viime viikolla raportti, jossa kerrottiin, että kruununprinssi Mohammed bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin surman. Saudi-Arabia on kiistänyt tiedot.

Raportin julkaisun jälkeen Yhdysvallat asetti pakotteita useille saudiarabialaisille. Pakotteita ei kuitenkaan asetettu kruununprinssille, mikä on herättänyt laajaa kritiikkiä.

Kun Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psakilta kysyttiin, miksi prinssiä vastaan ei ryhdytty toimiin, hän vastasi, että Yhdysvallat ei tavallisesti laita pakotteita ulkomaisille johtajille. Yhdysvallat on kuitenkin aika ajoin asettanut pakotteita ulkomaalaisille, korkea-arvoisille ihmisille.

Raportin mukaan kruununprinssi koki Khashoggin uhaksi kuningaskunnalle. Khashoggi oli raportin mukaan tarkoitus joko tappaa tai siepata.

Saudien 15 miehen iskujoukko tappoi Khashoggin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuussa 2018 ja hävitti tämän ruumiin. Khashoggi oli houkuteltu konsulaattiin täyttämään papereita, joita hän tarvitsi avioliiton solmimiseen.

Yhdysvallat vaatii uudistuksia

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan maa on kehottanut Saudi-Arabiaa ottamaan käyttöön järjestelmällisiä uudistuksia ja tarkistuksia varmistaakseen, että toisinajattelijoiden vastainen toiminta loppuisi.

Ulkoministeriön edustaja vaati maanantaina myös, että Saudi-Arabia ryhtyisi lisätoimiin muun muassa lieventääkseen naisten oikeuksia puolustavien aktivistien tuomioita ja poistaakseen vankilasta vapautettujen matkustuskieltoja.

Saudi-Arabia vapautti helmikuussa vankilasta tunnetun naisten oikeuksien puolustajan Loujain al-Hathloulin. Hän ehti olla vankilassa lähes kolme vuotta.

Al-Hathloul tuli tunnetuksi kampanjoituaan näkyvästi Saudi-Arabiassa vuosikymmeniä voimassa ollutta naisten autolla ajamisen kieltoa vastaan. Hänet vangittiin toukokuussa 2018 vain muutamaa viikkoa ennen kuin kielto kumottiin.

Saksassa oikeusjuttu kruununprinssiä vastaan

Toimittajat ilman rajoja -järjestö ( RSF ) kertoi tiistaina haastaneensa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin oikeuteen Saksassa Khashoggin surmaan ja muiden toimittajien vangitsemisiin liittyen. Järjestö syyttää kruununprinssiä rikoksista ihmisyyttä vastaan.

RSF:n mukaan sillä on todisteita siitä, että Saudi-Arabia pyrkii vaientamaan toimittajia järjestelmällisesti. Saksan liittovaltion yleiselle syyttäjälle jättämässään haasteessa järjestö syyttää kruununprinssiä Khashoggin murhan ohella 34 toimittajan vangitsemisesta.

Järjestö kertoo ryhtyneensä oikeustoimiin Saksassa, koska maan lainsäädäntö mahdollistaa kansainvälisten rikosten tutkimisen.

– Kehotamme saksalaista syyttäjää ottamaan selvän kannan. Kenenkään ei pitäisi olla kansainvälisen oikeuden yläpuolella, etenkin kun on kyse rikoksista ihmisyyttä vastaan, RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire sanoi.

RSF sanoi, että vaikka 11 iskuryhmän jäsentä sai Saudi-Arabiassa tuomion Khashoggin surmasta, rikoksen pääepäillyt eivät ole joutuneet vastuuseen.