Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokia aikoo karsia jopa 10 000 työpaikkaa kahden vuoden kuluessa – Suomessa palkataan lisää osaajia

Nokia kertoo karsivansa maailmanlaajuisesti jopa 10 000 työpaikkaa. Tämän hetken arvion mukaan neuvottelujen piiriin kuuluu 314 työpaikkaa Suomessa, kerrotaan Nokian viestinnästä.

Yhtiön mukaan suunniteltujen muutosten nettovaikutus tulee kuitenkin olemaan positiivinen Suomen henkilöstömäärään, sillä Nokia aikoo jatkaa uusien osaajien palkkaamista 5g:n kehitykseen Suomessa kaikissa toimipisteissään Espoossa, Tampereella ja Oulussa.

– Viimeisen kahden vuoden aikana olemme palkanneet enemmän työntekijöitä kuin irtisanoneet, ja odotamme, että tänään julkistamiemme suunniteltujen muutosten vaikutus Suomessa tulee olemaan nettopositiivinen, kertoo johtaja Vilhelmiina Tirri Nokian viestinnästä sähköpostitse.

Nokialla on Suomessa noin 6 200 työntekijää. Viime vuonna yhtiö palkkasi Suomeen lähes 400 uutta kokopäiväistä työntekijää.

Maailmanlaajuisen uudelleenjärjestelyn odotetaan johtavan seuraavien 18–24 kuukauden aikana 80 000–85 000 työntekijän organisaatioon. Nokia työllistää nyt 90 000 henkeä.

Yhtiön mukaan tarkat luvut riippuvat markkinoiden kehityksestä seuraavien kahden vuoden aikana.

- Emme tee kevyin perustein päätöksiä, joilla on mahdollisia vaikutuksia työntekijöihimme. Oikean osaamisen ja valmiuksien varmistaminen on välttämätön askel pitkän aikavälin kestävän suorituskyvyn saavuttamiseksi, perustelee toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiedotteessa.

Suomessa vahvaa osaamista mobiiliverkoissa

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Mikael Rautanen arvioi, että Nokia aikoo palauttaa teknologiajohtajuuden mobiiliverkoissa hinnalla millä hyvänsä. Mobiiliverkkoihin tullaan siten investoimaan merkittävästi.

– Suomessa on merkittävässä määrin tähän liittyvää toimintaa ja osaamista, minkä takia muutos näyttäisi kääntyvän nettona hyväksi Suomelle, Rautanen sanoo.

OP :n analyytikko Kimmo Stenvall pitää hienona uutisena, että Nokian henkilöstö lisääntyy Suomessa nettona.

– Meillä on vahva osaamispohja ja huippuyliopistot. Nokia suomalaisena yrityksenä luottaa suomalaiseen innovointikykyyn. Täällä on sen tyyppistä osaamista, mitä yhtiö tarvitsee lisää, Stenvall arvioi.

Suomessa on pitkät perinteet mobiiliteknologiassa, joka muodostaa noin puolet Nokian yli 20 miljardin euron liikevaihdosta.

Alcatel-Lucent -oston myötä Nokialle tulleissa kiinteissä verkoissa osa on tulevaisuuden teknologiaa, mutta osa on taantuvia teknologioita.

– Väen vähennykset todennäköisesti kohdistuvat näihin taantuviin liiketoimintoihin, jotka ovat pääosin muualla kuin Suomessa, Stenvall sanoo.

Liittyy toimintamallin muutokseen

Henkilöstöleikkaukset liittyvät toimintamallin muutokseen, josta Nokia ilmoitti lokakuussa. Viime elokuussa Nokian toimitusjohtajaksi nousseen Lundmarkin odotetaan mylläävän yhtiön toiminnan perusteellisesti.

– Tämä tarkoittaa myös jossain määrin lyhyen aikavälin kannattavuuden uhraamista 5g-teknologiajohtajuuden ja pitkän aikavälin kannattavuuden varmistamiseksi, Lundmark sanoi helmikuun alussa yhtiön tilinpäätöksen julkistamisen yhteydessä.

Nokiaa on rasittanut markkinaosuuden supistuminen, ja yhtiön on arvioitu jääneen jälkeen kilpailijoistaan 5g-teknologiassa.

Uuden toimintamallin on määrä parantaa tulosvastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä, yksinkertaistaa organisaatiorakennetta sekä lisätä kustannustehokkuutta.

– Uudessa toimintamallissamme on neljä tulosvastuullista liiketoimintaryhmää, joista jokaisella on selkeä suunnitelma kestävään ja kannattavaan kasvuun. Nyt liiketoimintaryhmät päivittävät kulurakenteensa uudelle tasolle investoidakseen tulevaisuuteen, Lundmark kertoo.

Jokainen liiketoimintaryhmä tavoittelee teknologiajohtajuutta

Lundmarkin mukaan jokainen liiketoimintaryhmä tavoittelee teknologiajohtajuutta niissä segmenteissä, joissa yhtiö kilpailee. Nokian liiketoimintaryhmät ovat matkapuhelinverkot, pilvi- ja verkkopalvelut, verkkoinfrastruktuuri sekä teknologia. Kaikilla liiketoimintaryhmillä on toimintaa Suomessa.

Nokian kustannussäästötavoite on 600 miljoonaa euroa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kustannussäästöillä ei kuitenkaan pyritä saamaan viivan alle lisää katetta, vaan kustannussäästöjä vastaava määrä tullaan käyttämään tutkimus- ja kehitystoimintaan, oikeanlaisen osaamisen ja valmiuksien varmistamiseen sekä palkkainflaatiosta aiheutuviin kuluihin.

Nokian pörssikurssiin uutinen ei juuri vaikuttanut. Kurssi päätyi lähes eiliselle tasolleen.