Astra Zeneca tyytyväinen Euroopan terveysviranomaisten rokotepäätökseen

Euroopan lääkevirasto EMA linjasi torstaina, että Astra Zenecan koronarokote on edelleen turvallinen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Lääkeyhtiö Astra Zeneca on ilmaissut tyytyväisyytensä Euroopan lääkeviraston EMA:n ja Britannian terveysviranomaisten torstaina tekemistä päätöksistä, joiden mukaan yhtiön kehittämä koronarokote on edelleen turvallinen.

– Rokoteturvallisuus on ensisijaisen tärkeää, kommentoi yhtiön lääketieteellinen johtaja Ann Taylor.

Astra Zenecan rokotteen käyttö oli keskeytetty useassa maassa sen jälkeen, kun heräsi huoli sen mahdollisesta yhteydestä verisuonitukoksiin joidenkin rokotteen saaneiden potilaiden kohdalla.

EMA:n mukaan rokotteella ei näytä olevan yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun, joskaan sitä ei pystytty täysin sulkemaan poiskaan kaikkien potilaiden kohdalla. Rokotteen ottamisen hyödyt ylittävät kuitenkin EMA:n mukaan selkeästi mahdolliset haitat.

Myös YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on rokotteen käyttämisen kannalla.

Keskeytys hidastaa viruksen vastaista taistelua

Muun muassa Italia, Ranska, Espanja ja Saksa ilmoittivat heti EMA:n ilmoituksen jälkeen aloittavansa jälleen rokotukset. Suomessa rokotteen käyttöä ei keskeytetty.

Pohjoismaista Norja ja Ruotsi eivät vielä torstaina kertoneet, aikovatko jatkaa rokotteen käyttöä. Norjan terveysviranomaiset kertoivat, että he ottavat huomioon EMA:n näkemyksen, mutta että johtopäätösten tekeminen oli ennenaikaista. Norjan terveysvirasto aikoo tehdä päätöksensä asiassa ensi viikon loppuun mennessä.

Tauko Astra Zenecan rokotteiden antamisessa on hidastanut maailmanlaajuista pyrkimystä saada väestö mahdollisimman laajasti rokotettua. Yhtiön rokote on yksi edullisimmista saatavilla olevista vaihtoehdoista ja lisäksi monia muita helpompi säilöä ja kuljettaa, joten sitä on pidetty erityisesti köyhille maille sopivana rokotteena.

Astra Zenecan rokote on myös keskeisessä osassa covax-ohjelmassa, jolla pyritään takaamaan rokotteiden tasapuolinen jakelu eri puolille maailmaa.

Sadan miljoonan annetun rokotteen raja rikkoutumassa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi torstaina paikallista aikaa pitämässään puheessa, että hänen lupauksensa sadasta miljoonasta yhdysvaltalaisille annetusta koronarokotteesta hänen sadan ensimmäisen virkapäivänsä aikana on täyttymässä tuntuvasti etuajassa.

Bidenin mukaan merkkipaalu ollaan ohittamassa jo perjantaina, vain 58 päivää Bidenin virkaanastujaisten jälkeen. Hän ilmoitti julkistavansa hallintonsa seuraavan rokotustavoitteen ensi viikolla.

Biden kertoi, että jo 65 prosenttia yli 65-vuotiaista yhdysvaltalaisista on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Samassa ikäryhmässä on kirjattu 80 prosenttia koronavirukseen liitetyistä kuolemantapauksista.

Presidentti huomautti, että nyt on aika optimismille, mutta rajoitusten löysääminen ei ole vielä ajankohtaista.

Euroopassa on monin paikoin otettu jälleen käyttöön tiukennettuja rajoituksia, koska tartuntamäärät ovat kasvaneet huolestuttavasti. Esimerkiksi Pariisissa alkaa viikonloppuna kuukauden mittainen sulkutila. Koulut pysyvät auki, ja ulkoliikuntaa saa harrastaa 10 kilometrin säteellä kotoa, mutta ei-välttämättömiksi luokitellut liikkeet pannaan kiinni.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka