Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän poliisi ratsasi Hodorkovskin tukeman median ja järjestön toimitiloja

Venäjän poliisi on tehnyt ratsioita maanpaossa elävän entisen oligarkin Mihail Hodorkovskin tukemien MBH Median ja Avoin Venäjä -kansalaisjärjestön tiloihin Moskovassa ja Pietarissa. MBH Median mukaan poliisi teki myös kotietsinnän Avoin Venäjä -järjestön puheenjohtajan Anastasija Burakovan kotiin.

– Olemme jo tottuneet tällaiseen, vaikka tässä ei mitään normaalia olekaan, Avoimen Venäjän johtaja Andrei Pivovarov kommentoi MBH Medialle.

Ratsioiden voi tulkita olevan jatkoa sille, että poliisi otti viime viikonloppuna kiinni noin 200 oppositiopoliitikkoa, jotka olivat kokoontuneet Moskovaan konferenssiin suunnittelemaan paikallisvaaleja. Senkin tilaisuuden tukija oli Hodorkovski.

Virallisesti tämänpäiväisten ratsioiden syynä oli nizhninovgorodilaisen aktivistin Mihail Iosilevitshin tapauksen tutkinta. Iosilevitsh on muun muassa Venäjän Lentävän spagettihirviön kirkon eli pastafarien perustaja ja demokratia-aktivisti, joka on ollut vangittuna tammikuun lopulta lähtien. Häntä epäillään muun muassa perustuslaillisen järjestyksen ja kansallisen turvallisuuden horjuttamisesta sekä yhteistyöstä Avoimen Venäjän kanssa.

Avoin Venäjä on luokiteltu Venäjällä ei-toivotuksi järjestöksi, mikä tarkoittaa, että sille työskentelevät ihmiset voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen.

Toisen Hodorkovskin tukeman tiedotusvälineen Avoimen Median mukaan poliisi tutki Iosilevitshin tapausta myös viime lokakuussa, kun he ratsasivat nizhninovgorodilaisen toimittajan Irina Slavinan kodin. Ratsian jälkeisenä päivänä Slavina teki polttoitsemurhan protestina vainolle.