Saksassa peruttiin pääsiäisen koronasulku liittokanslerin ja osavaltiojohtajien kriisikokouksessa

Liittokansleri Angela Merkeliin ja osavaltiojohtajiin on kohdistunut voimakasta arvostelua sen jälkeen, kun maan osittaista koronasulkua päätettiin alkuviikosta jatkaa yli huhtikuun puolivälin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksassa on peruttu pääsiäiselle suunniteltu tiukempi koronasulku, kertoo maan valtapuolueen CDU:n johtaja Armin Laschet.

Liittokansleri Angela Merkel oli aiemmin tänään kutsunut kaikkien 16 osavaltion johtajat kriisikokoukseen koronarajoituksista.

Merkeliin ja osavaltiojohtajiin oli kohdistunut voimakasta arvostelua sen jälkeen, kun maassa päätettiin alkuviikosta ottaa käyttöön tiukempi koronasulku pääsiäiseksi ja jatkaa osittaista koronasulkua yli huhtikuun puolivälin.

Pääsiäisenä vain ruokakaupat olisivat saaneet avata ovensa ja nekin ainoastaan pääsiäislauantaina.

Laschetin mukaan johtajat ovat sanoneet pääsiäissulun olleen virhe, jota ei voi panna täytäntöön tässä muodossa. Laajojen sulkujen sijaan saksalaisia pyydetään nyt pysyttelemään kodeissaan pääsiäisen yli, Laschet kertoo.

Merkel kertoi toimittajille ottavansa täyden vastuun päätöksestä ja sanoi virheen olleen yksin hänen.

– Koko prosessi on aiheuttanut ylimääräistä epävarmuutta, mitä pyydän kaikilta kansalaisilta anteeksi, Merkel sanoi.

Saksa oli aiemmin jo alkanut luopua tiukimmista rajoituksista. Helmikuussa oppilaat pääsivät kouluihin, ja maaliskuussa ovensa saivat avata kampaamot ja osa kaupoista. Nousseet koronaluvut pakottivat päättäjät kuitenkin takaisin neuvottelupöytään.

Saksassa on raportoitu lähes 2,7 miljoona koronavirustartuntaa. Keskiviikkona kerrottiin vuorokauden aikana lähes 16 000 uudesta tartunnasta.

Belgia tiukentaa koronarajoituksia neljän viikon ajaksi

Belgiassa on päätetty uudesta osittaisesta koronasulusta neljän viikon ajaksi. Sulun aikana koulut pysyvät kiinni, ja muut kuin välttämättömät kaupat ovat auki ainoastaan ajanvarauksella.

Koronaviruksen kolmas aalto on kasvussa Belgiassa. Myös koronaviruksesta johtuva sairaalahoidon määrä on lisääntynyt.

Belgiassa on raportoitu pandemian aikana yli 84 000 koronatartuntaa. Maassa asuu 11,5 miljoonaa ihmistä.

BBC: Italiasta löydetyt Astra Zenecan koronarokotteet eivät olleet matkalla Britanniaan

Italiasta löydetty 29 miljoonan Astra Zenecan koronarokotteen erä ei ollut tarkoitettu Britanniaan, kertoi yleisradioyhtiö BBC keskiviikkona.

Italialaismedia kertoi Anagnissa Catalent -yhtiön tehtaalla käyneiden viranomaisten löytäneen viikonloppuna rokote-erän, josta ei ollut aikaisempaa tietoa. Tehtaalla viimeistellään useiden eri yhtiöiden rokotteita.

BBC:n haastatteleman viranomaislähteen mukaan Britanniaan ei ollut tilattu tällaista erää. Lähteen mukaan rokotteet oli tarkoitettu Belgiaan, mistä ne oli määrä lähettää eteenpäin.

Rokotelöytö on Astra Zenecalle kiusallinen, sillä se ei ole pystynyt toimittamaan EU:lle niin paljon rokotteita kuin on sovittu. Lääkejätin mukaan EU saa kesäkuuhun mennessä noin kolmanneksen siitä rokotemäärästä, josta oli sovittu.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka