Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Vuosia tyhjillään olleita taloja on kymmeniä tuhansia, sää suosii poutaisena lauantaina, historiallinen muumioiden paraati järjestetään tänään Kairossa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Vuosia tyhjillään olleita taloja on kymmeniä tuhansia

Suomessa on noin 66 000 omakotitaloa, joissa ei ole asunut vakituisesti kukaan yli seitsemään vuoteen. Lähes puolet näistä on joko ydinmaaseudulla tai harvaan asutulla maaseudulla, Tilastokeskuksesta kerrotaan.

Tyhjien omakotitalojen osuus kaikista omakotitaloista on suurin Etelä-Savossa. Siellä suurin osa tällaisista rakennuksista on vanhoja maatilojen päärakennuksia.

Kaikki pitkään tyhjillään olleet talot eivät välttämättä ole hylättyjä. Osaa niistä voidaan käyttää esimerkiksi vapaa-ajan asuntona.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomessa on jäänyt omakotitaloja ilman vakinaisia asukkaita tasaisesti koko 2000-luvun ajan. Taustalla on kaupungistuminen ja asutuksen keskittyminen taajamiin.

Korona tyhjensi kirkkojen penkit, mutta täytti verkkojumalanpalvelukset

Koronapandemian vuoksi aloitetut verkkojumalanpalvelukset ovat osoittautuneet suositummiksi kuin perinteiset jumalanpalvelukset, mutta verkkojumalanpalveluksesta myös poistutaan herkemmin kuin kirkon penkistä.

Korona on tuonut mukanaan myös muutoksia kirkon työntekijöiden työtapaan ja saanut seurakunnat pohtimaan, millaisia palveluja niiden kannattaa tarjota.

Evankelisluterilaisen kirkon jäsenmäärän ennakoidaan viime vuonna vähentyneen maltillisesti, noin prosentilla.

Sää suosii poutaisena lauantaina

Lauantai on sään osalta todennäköisesti pääsiäisen paras päivä, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Luvassa on pääosin poutaa.

Hajanaiset sateet hälvenevät lauantaiksi niin, että niitä saadaan enää maan itäosissa ja varsin vähäisinä.

Lämpötilat kipuavat tänään Etelä- ja Keski-Suomessa 3:n ja 7 asteen välille. Pohjoisessa lämpöasteita mitataan enintään viisi.

Sunnuntaista alkaen juhlapyhien sää muuttuu sateisemmaksi. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla saataneen ainakin maanantaina lunta. Pääsiäisen paluuliikenteeseen Lapin hiihtokeskuksista lähtevien ajokeli voi olla huono.

Biden poliisin kuolemasta Capitolilla: Olemme surun murtamia

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on esittänyt osanottonsa perjantaina Capitol-kukkulalla kuolleen poliisimiehen perheelle.

Yksi poliisi kuoli ja toinen loukkaantui henkilöauton kuljettajan ajettua heidän päälleen kongressirakennukselle johtavalla tarkastuspisteellä Washingtonissa. Poliisijohdon mukaan kuski oli ajoesteeseen törmättyään noussut autosta puukko kädessään, minkä jälkeen poliisi ampui häntä. Kuski ehti kuitenkin puukottaa toista poliiseista.

Myös ajoneuvon kuljettaja kuoli vammoihinsa.

Biden sanoi lausunnossa, että hän ja Jill Biden ovat surun murtamia tapauksen vuoksi. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat poistaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen virkailijoilta pakotteet, jotka Trumpin hallinto asetti

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina aikeistaan poistaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjälle ja toiselle korkealle viranomaiselle määrätyt pakotteet, jotka edellisen presidentin Donald Trumpin hallinto asetti.

Pakotteiden syynä oli ICC:n aloittama tutkinta Yhdysvaltojen asevoimien henkilöstön Afganistanin sodassa mahdollisesti tekemistä rikoksista.

Yhdysvaltain nykyinen ulkoministeri Antony Blinken sanoi perjantaina, että maa vastustaa edelleen ICC:n tutkintaa, mutta uskoo asioiden ratkeavan enemmin yhteistyöllä kuin pakotteilla. (Lähde: AFP)

Historiallinen muumioiden paraati järjestetään tänään Kairossa

Kairossa järjestetään tänään muumioiden paraati, kun muinaisen Egyptin yli 20 kuninkaallisen muumioidut jäänteet kuljetetaan uuteen lepopaikkaan.

Faraoiden kultaiseksi paraatiksi nimetyssä kulkueessa on 18 kuningasta ja neljä kuningatarta.

Muumiot ovat olleet vuosikymmeniä Kairon keskustassa Egyptiläisessä museossa, mutta nyt ne kuljetetaan kaupungin läpi kullanvärisillä vaunuilla Egyptiläisen sivilisaation kansallismuseoon.

Paraati alkaa kello 19 Suomen aikaa, ja se lähetetään televisiossa. (Lähde: AFP)

New Jersey hävisi jatkoajalla Washingtonille niukkamaalisessa ottelussa - Kuokkanen ja Vatanen jäivät pisteittä

Jääkiekon NHL:ssä New Jersey Devils on hävinnyt kotikaukalossaan Washington Capitalsille maalein 1–2. Ottelu ratkaistiin vasta jatkoajalla ja reilut 20 sekuntia ennen jatkoajan päättymistä.

Varsinaisella peliajalla molemmat joukkueet onnistuivat ainokaisissa maaleissaan toisen erän aikana.

New Jerseyn suomalaiset eivät päässeet loistamaan niukkamaalisessa ottelussa ja jäivät ilman tehopisteitä.

Janne Kuokkanen epäonnistui maaliyrityksissään sekä ensimmäisen ja kolmannen erän loppusekunneilla. Puolustaja Sami Vatanen puolestaan joutui jäähykoppiin korkeasta mailasta toisen erän alussa.