Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Turun murhatapauksessa löytyi yhteyksiä turriharrastukseen – ex-turri kertoo harrastuksen toisesta puolesta: alkoholia, huumeita ja hyväksikäyttöä

Turun Pernon murhatapauksesta on löytynyt ainakin yhtenä yhdistävänä piirteenä turriharrastus. Ilta-Sanomien selvityksen mukaan epäilty tekijä ja uhri ovat kumpikin olleet turriharrastajia.

Turrien sanotaan fanittavan eläinhahmoja, joilla on ihmismäisiä piirteitä. Monella turrilla on oma fursoona eli hahmo, johon hän samaistuu. Suosittua on myös esimerkiksi eläimeksi pukeutuminen.

Osalla kiinnostus alakulttuuriin näkyy median ja taiteen, kuten kuvien, piirrosten ja animaatioiden, seuraamisena.

Ilta-Sanomien haastattelemalle entiselle turriharrastajalle Turun tapahtumat eivät tulleet täytenä yllätyksenä.

– Turriporukat ovat pienet ja ihmissuhdekuviot saattavat olla sekavia. Ihmiset ruokkivat piireissä toistensa negatiivisia piirteitä. En ole nähnyt missään muussa harrastusporukassa yhtä paljon draamaa, 27-vuotias nainen kuvaa lehdelle.

Naisen mukaan Suomen turreissa on jäseniä laidasta laitaan, hävittäjälentäjästä autokauppiaaseen.

– Yhteisöön kokoontuu ihmisiä, joilla on ehkä menestystä, mutta ei aina sosiaalisia taitoja. Kun he hakeutuvat yhteen ja riitaantuvat, kärpäsestä tulee härkänen.

Yle arvioi jutussaan vuonna 2019, että Suomessa turriharrastajia on noin tuhat ja heitä löytyy eniten suurimmista kaupungeista. Yhteyttä harrastajat pitävät tiiviisti sosiaalisen median kautta.

Ilta-Sanomien haastattelema tamperelaisnainen ajautui turriharrastuksen pariin 14–15-vuotiaana. Hän jätti aktiivikuviot neljä viisi vuotta sitten, kun huomasi turreilun lieveilmiöt.

Nainen huomasi esimerkiksi sellaista käytöstä, jossa aikuisilla saattoi olla taipumuksia juottaa nuorille jäsenille alkoholia. Piireissä on naisen mukaan esiintynyt myös seksuaalista hyväksikäyttöä ja huumeita.

Nainen tosin muistuttaa, ettei asioita voi aina myöskään yleistää.

Haastateltu nainen kertoo myös tuntevansa Pernon epäillyn tekijän nimimerkillä ja henkilönä. Kouvolalainen mies oli pitkään mukana turreissa. Mies esiintyi dragon- eli lohikäärmehahmona.

Kerrostalossa kuolleen uhrin eläinhahmo puolestaan oli rabbit eli jänis.

Turun Pernon ammuskelussa menehtyi lauantaina aamuyöllä 27-vuotias mies. Ammuskelussa kuoli myös sivullinen 25-vuotias nainen.

Ilta-Sanomat haastatteli jo aiemmin turriharrastajien Facebook-ryhmää pyörittävää Sami Ala-ahoa, jonka mukaan turrikulttuuriin kuuluu myös seksi. Ala-aho kuitenkin muistuttaa, että seksuaalista turrikuvastoa seuraavia turreja on vähemmän kuin "kilttejä turreja".

Ala-ahon mukaan turreja löytyy kaikista ikäluokista ja yhteiskunnallisista asemista. Moni ei kuitenkaan uskalla kertoa edes tuttavilleen olevansa turri, vaikka se on harrastus siinä missä muutkin.