Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iranissa vierailulla oleva Venäjän ulkoministeri Lavrov tuomitsi EU:n Iran-pakotteet ydinsopimusneuvotteluille haitallisina

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tuomitsi tiistaina EU:n Iranin vastaiset pakotteet. Hänen mukaansa pakotteet voisivat haitata Iranin ydinsopimuksesta käytäviä neuvotteluja, jotka alkoivat viime viikolla.

EU lisäsi pakotelistalleen maanantaina muun muassa kahdeksan iranilaisvirkamiestä, joiden joukossa on myös vaikutusvaltaisen vallankumouskaartin johtaja.

Lavrov kertoo Venäjän tuomitsevan kaikki pyrkimykset sabotoida neuvotteluja.

– Toivomme eurooppalaisten kollegoidemme ymmärtävän, ettei sellaisia toimia voida hyväksyä, Lavrov sanoo ja peräänkuuluttaa EU-kollegoiltaan toimia, etteivät neuvottelut suistuisi raiteilta.

Itävallan Wienissä alkoivat viime viikolla neuvottelut Iranin ydinsopimuksesta. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on antanut ymmärtää maan olevan valmis palaamaan sopimukseen, jos Iran perääntyy sitä nykyään rikkovista toimista. Iran puolestaan on vaatinut Yhdysvaltoja perumaan ensin Iranin laajat talouspakotteet.

Zarif: Sabotaasitoimet eivät auta neuvotteluissa

Lavrovin mukaan Venäjä odottaa, että vuonna 2015 tehty ydinsopimus saadaan pelastettua tuoreiden neuvotteluiden myötä ja Yhdysvallat palaa takaisin sopimuksen piiriin.

Ulkoministeri Lavrov kertoi Venäjän näkemyksistä tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa. Lavrov on parhaillaan vierailulla Iranissa.

Iranin Zarif sätti omassa puheenvuorossaan Israelia, jota Iran on syyttänyt iskusta maan ydinlaitoksiin Natanzissa.

Lisäksi Zarif varoitteli tiistaina, etteivät sabotaasitoimet ja pakotteet toisi Yhdysvalloille mitään ylimääräistä etua neuvottelupöytiin ydinsopimusta käsiteltäessä. Sen sijaan hän kertoi tämänkaltaisten toimien tekevän tilanteesta Yhdysvaltain kannalta vain pahemman.

Valkoinen talo sanoi maanantaina, ettei Yhdysvalloilla ole ollut mitään osaa Natanzin tapahtumiin.

Natanzin laitoksesta tehdään aiempaa tehokkaampi

Israel ei ole kertonut olevansa iskun takana, mutta Lähi-idän mediassa arveltiin laajasti, että kyseessä oli Israelin salaisen palvelun Mossadin isku. Iran vakuutti kostavansa iskun ja lisäävänsä ydintoimiaan.

Zarif arvioi Israelin uskoneen, että isku heikentäisi Iranin asemaa ydinsopimusneuvotteluissa. Sen sijaan hän kertoo hyökkäyksen mahdollistavan sen, että Iran voisi laillisesti käyttää tarvittaessa kaikkea Natanzissa tarjolla olevaa kapasiteettia.

Hänen mukaansa Natanzin uraanin rikastuttamislaitoksesta tehtäisiin entistäkin tehokkaampi, kun iskussa tuhoutuneet osat vaihdetaan kehittyneempiin.

Natanzissa sähkökeskuksessa tapahtui sunnuntaina räjähdys. Iranin ydinvoimaviranomaisten mukaan vahingot jäivät vähäisiksi, ja ne saadaan nopeasti korjattua.