Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Navalnyin liittolainen tuomittiin vuodeksi ehdolliseen – "Klassinen putinilainen oikeudenkäynti"

Venäjällä vangitun oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen Ljubov Sobol on tuomittu vuoden ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalveluun kotirauhan rikkomisesta. Tuomio tuli siitä, että Sobol kävi viime joulukuussa Navalnyin myrkyttäjäksi epäillyn FSB-agentin ovella.

Lisäksi Sobol menettää vuoden ajan kymmenen prosenttia palkastaan valtiolle.

Sobolin juristin mukaan Sobol aikoo valittaa tuomiosta, kertoo muun muassa Moscow Times .

Bellingcatin tutkivat vapaaehtoisjournalistit paljastivat taannoin, että FSB-agentti Konstantin Kudrjavtsev kuului Navalnyin myrkytyksen toteuttaneeseen ja rikospaikan siivonneeseen ryhmään. Navalnyi sai Kudrjavtsevin vielä tunnustamaan saman nauhoitetulla puhelulla, jossa Navalnyi esiintyi väärennetyllä henkilöllisyydellä.

Sobol pidätettiin joulukuussa, kun hän oli soittanut Kudrjavtsevin ovikelloa. Sen jälkeen häntä vastaan nostettiin syyte kotirauhan rikkomisesta väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla.

Sobol aikoo yhä osallistua parlamenttivaaleihin

Sobol oli saapunut kuulemaan tuomiotaan päällään valkoinen t-paita, jossa luki "Missä viipyy rikostutkinta Navalnyin myrkytyksestä?". Hän kutsui tapauksen käsittelyä klassiseksi putinilaiseksi oikeudenkäynniksi.

Uutissivusto Meduzan mukaan Kudrjavtsev ei todistanut oikeudenkäynnissä eikä edes käynyt paikalla. Kudrjavtsevin sijasta todistajina olivat hänen perheenjäsenensä, jotka olivat oikeuden mukaan rikoksen uhreja.

Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyshin mukaan Sobolin tuomio ei estä tätä asettumasta ehdolle syksyn parlamenttivaaleissa. Myös Sobol itse sanoi aikovansa yhä osallistua vaaleihin.

Jo ennen tuoreinta tuomiotaan Sobol oli määrätty kotiarestiin koronarajoitusten rikkomiseen yllyttämisestä, mikä tarkoitti hänen tapauksessaan Navalnyin vangitsemista protestoineiden mielenosoitusten järjestämistä. Viime kuussa arestia lievennettiin sen verran, että Sobol saa käydä kirkossa ja viedä lastaan kouluun.

---

Lähteenä myös AFP.

---

Korjattu klo 20.55: Kyseessä ehdollinen yhdyskuntapalvelu, ei ehdollinen vankeus ja yhdyskuntapalvelu. Nimi Kudrjavtsev