Saksan, Ranskan ja Ukrainan johtajat kehottivat Venäjää vetämään pois joukkonsa Ukrainan rajalta – Venäjä rajoittaa ulkomaisten sota-alusten purjehtimista osassa Mustaamerta

Saksan, Ranskan ja Ukrainan johtajat kehottavat Venäjää vetämään joukkonsa pois Ukrainan rajalta. Liittokansleri Angela Merkel, presidentti Emmanuel Macron ja presidentti Volodymyr Zelenskyi keskustelivat Ukrainan tilanteesta perjantaina.

Zelenskyi sanoi toivovansa, että tulitauko voitaisiin palauttaa Itä-Ukrainaan ensi viikolla Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan edustajien tapaamisen jälkeen. Edustajien on määrä tavata maanantaina.

Zelenskyi ehdotti myös huipputapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Edellisen kerran Zelenskyi ja Putin tapasivat kasvokkain Pariisissa joulukuussa 2019.

– Me olemme nähneet tilanteen pahenemisen. Pelkästään tänä vuonna 30 ukrainalaista sotilasta on kuollut, Zelenskyi sanoi ja lisäsi, että useimmat sotilaat ovat kuolleet tarkka-ampujien luoteihin.

Venäjän kaavailema merenkulun rajoitus kestäisi puolisen vuotta

Venäjä alkaa rajoittaa ulkomaisten sota-alusten ja valtiollisten alusten kulkua osassa Mustaamerta, kertoi venäläinen uutistoimisto RIA Novosti perjantaina.

Jännitteet Venäjän ja Ukrainan välillä ovat kasvaneet viime viikkojen aikana sen jälkeen, kun taistelut Ukrainan armeijan ja Venäjä-mielisten separatistien välillä ovat kiihtyneet. Venäjä on koonnut joukkoja Ukrainan vastaiselle rajalle sekä Krimin niemimaalle. Tällä viikolla Venäjällä oli myös laivastoharjoitus Mustallamerellä.

Merenkulun rajoitus alkaa ensi viikolla ja kestää puolisen vuotta. Sen aikana kauttakulku Venäjän aluevesien läpi keskeytetään ulkomaisilta sota-aluksilta ja muilta valtiollisilta aluksilta, RIA Novosti kertoi Venäjän puolustusministeriön lausuntoon vedoten.

Rajoitusalueen toinen pää ulottuu lähelle Kertshinsalmea, joka yhdistää Mustanmeren ja Asovanmeren. Salmi on tärkeä väylä Ukrainan viennille.

Ukrainan ulkoministeriö on kritisoinut merenkulun rajoittamista. Ministeriön mukaan kyse on " Ukrainan suvereenien oikeuksien anastamisesta". Ulkoministeriö sanoi, että YK:n merioikeusyleissopimuksen mukaan "Venäjä ei voi estää eikä keskeyttää kauttakuljetusta kansainvälisen salmen läpi Asovanmeren satamiin".

Kansainvälisellä salmella ministeriö tarkoittaa Kertshinsalmea.

Sotilasliitto Nato sanoi Venäjän aikeiden olevan "perusteettomia" sekä vaati Venäjää takaamaan vapaan pääsyn Ukrainan satamiin Asovanmerellä sekä sallimaan merenkulun vapauden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka