Yhdysvallat varoittaa seurauksista, jos vangittu Navalnyi kuolee – monet muutkin maat ilmaisseet huolensa oppositiovaikuttajan terveydentilasta

Yhdysvallat varoittaa Venäjää seurauksista, jos vankilassa nälkälakossa oleva oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi kuolee. Asiasta kertoi presidentti Joe Bidenin kansallinen turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan sunnuntaina.

Biden otti jo aiemmin kantaa heikkenevästä terveydentilasta kärsivän Navalnyin puolesta. Biden kommentoi pitävänsä Navalnyin tilannetta epäreiluna.

– Se on todella, todella epäreilua, Biden vastasi toimittajille näiden kysyessä Navalnyin heikkenevästä terveydentilasta.

Saksa vaatii Venäjää antamaan Navalnyille riittävää lääketieteellistä hoitoa. Lisäksi vaaditaan vankilaan pääsyä lääkäreille, joihin Navalnyi luottaa, sanoo Saksan ulkoministeri Heiko Maas Bild-lehdessä.

Myös Ranskan hallitus ilmaisi sunnuntaina huolensa Navalnyin terveydentilasta. Ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kuvaili oppositiopoliitikon tilannetta "äärimmäisen huolestuttavaksi".

– Toivon, että Navalnyin fyysisen kunnon ja hänen vapautensa turvaamiseksi ryhdytään toimiin. Presidentti (Vladimir) Putinilla on tässä suuri vastuu, Le Drian sanoi France 3 -kanavan haastattelussa.

Navalnyi ollut n älkälakossa vaatien kunnollista lääkärinhoitoa

Lääkärit ovat varoittaneet, että nälkälakossa olevan Navalnyin sydän voi pysähtyä hetkenä minä hyvänsä. Navalnyin henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva ja kolme muuta lääkäriä ovat pyytäneet vankilaviranomaisilta pääsyä tapaamaan Navalnyia.

Vasiljeva sanoo Twitterissä , että Navalnyin veren kaliumpitoisuus on saavuttanut kriittisen tason. Jos veren kaliumpitoisuus on yli 6 millimoolia litrassa, tarvitaan tavallisesti välitöntä hoitoa. Lääkäreiden mukaan Navalnyilla pitoisuus oli 7.1.

Navalnyi on ollut yli kaksi viikkoa syömälakossa ja vaatinut kunnollista lääkärinhoitoa selkäkipuihin sekä raajojen tunnottomuuteen.

Navalnyin verkkosivuilla julkaistiin sunnuntaina kirjoitus , jossa kutsuttiin hänen kannattajiaan osoittamaan mieltä Putinin hallintoa vastaan ensi keskiviikkona Venäjän kaupunkien keskusaukioilla.

Venäjän Britannian-suurlähettiläs Andrei Kelin sanoi sunnuntaina BBC:lle , että Navalnyin ei anneta kuolla vankilassa.

Navalnyi kärsii tuomiotaan Pokrovin rangaistussiirtolassa

Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta, missä hän oli saanut hoitoa viimekesäisen myrkytyksensä jälkeen. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän hallintoa.

Helmikuussa Navalnyi tuomittiin reiluksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan, kun hänen vanha kavallustuomionsa muutettiin ehdottomaksi. Navalnyin tuomiota on pidetty poliittisena.

Navalnyi kärsii vankeusrangaistustaan kovasta kuristaan tunnetussa Pokrovin rangaistussiirtolassa runsaan sadan kilometrin päässä Moskovasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka