Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaasaan suunnitellaan satojen miljoonien eurojen investointia akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi – "Erinomainen uutinen Suomelle ja Vaasalle"

Brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey suunnittelee suurta investointia akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Tehdashankkeessa on mukana myös valtionyhtiö Suomen Malmijalostus , joka sekin kaavailee merkittävää investointia Vaasan tehtaaseen. Osapuolet tiedottivat suunnitelmista tänään aamulla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) luonnehtii suunnitteilla olevaa investointia "mittaluokaltaan poikkeukselliseksi".

Suunnitellun tehdasinvestoinnin arvoa ei mainita tiedotteissa, mutta Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan kokonaisuudessa puhutaan useista sadoista miljoonista euroista. Hietanen kertoi mediatilaisuudessa, että Suomen Malmijalostus on omalta osaltaan valmistautunut enintään 150 miljoonan euron investointiin.

Suomen Malmijalostus suunnittelee investointeja akkumateriaalien tuotannossa tarvittavien osaprosessien kehittämiseen.

– Tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön uudenlaisia teknologisia ratkaisuja natriumsulfaattipitoisten vesien käsittelemiseksi tehdasmittakaavassa sekä metallisten raaka-aineiden tuottamiseksi, yhtiö sanoo tiedotteessa.

Tehtaan tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024

Vaasan kaupunki kertoo allekirjoittaneensa yhteisen aiesopimuksen Johnson Mattheyn kanssa. Akkumateriaalitehtaalle on varattu noin 50 hehtaarin tontti Vaasassa.

– Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että tehdas sijoittuu Vaasaan – seudulle, jonka tavoitteena on luoda ekosysteemi kestäville teknologioille. Vaasassa on suotuisa akkumateriaalien ekosysteemi, saatavilla luotettavasti uusiutuvaa energiaa ja kestäviä raaka-aineita. Vaasa sijaitsee myös lähellä eurooppalaisia autoteollisuuden OEM- ja kennovalmistajia, sanoo Johnson Mattheyn toimitusjohtaja Robert MacLeod tiedotteessa.

Johnson Mattheyn lopullista investointipäätöstä odotetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Tehtaan olisi tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.

Neuvottelut alkoivat viime vuoden keväällä

Suomen Malmijalostuksen Hietanen kertoo, että neuvottelut brittiyhtiön kanssa alkoivat runsas vuosi sitten keväällä. Sen jälkeen neuvotteluja vietiin tiiviisti eteenpäin.

Hietasen mukaan tehdas toisi "parisataa tai muutama sata" suoraa työpaikkaa. Työllisyysvaikutukset ovat selvästi suuremmat, jos otetaan huomioon myös tehtaan välilliset vaikutukset työpaikkoihin.

Elinkeinoministeri Lintilän mukaan brittiyhtiön päätös osoittaa, että Suomi voi tarjota houkuttelevan ympäristön uusille investoinneille ja olemassa olevien toimintojen laajentamiselle.

– Erinomainen uutinen Suomelle ja Vaasalle, kommentoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä .

Valtion tämän vuoden talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostukselle akkumateriaalituotannon investointien edistämiseksi Suomeen.

– Pääomittamisen tarkoituksena oli nimenomaisesti hakea yhteistyökumppaneita tulevia investointeja varten. Tämäkin investointiuutinen tukee ajatusta siitä, että päätös oli oikea, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.) tiedotteessa.

Johnson Matthey kertoo allekirjoittaneensa alustavan sopimuksen nikkelin ja koboltin toimittamisesta venäläisen Nornickelin jalostamoilta Harjavallasta ja Venäjältä Kuolan alueelta. Brittiyhtiö tarvitsee nikkeliä ja kobolttia akkumateriaalien tuotantoon Suomessa ja Puolassa. Johnson Mattheylla on Puolassa rakenteilla akkumateriaalien tuotantolaitos, joka on kuitenkin selvästi pienempi kuin Vaasaan kaavailtu tehdas.