Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enso aikoo sulkea Veitsiluodon tehtaansa, yli 600 työpaikkaa uhattuna – sellun ja paperin tuotanto lakkaa myös Ruotsin Kvarnsvedenissä

Metsäyhtiö Stora Enso vahvistaa aloittavansa yt-neuvottelut Kemin Veitsiluodon ja Ruotsin Kvarnsvedenin tehtailla sellun ja paperin tuotannon lopettamisesta. Tehtaiden sulkemiset toteutettaisiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Veitsiluodon tehtaalla työt loppuisivat 670 ihmiseltä ja Ruotsissa 440:ltä. Ovien suunnitellaan menevän säppiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky perustelee suunnitelmaa paperin kysynnän laskulla, jota koronapandemia on vain kiihdyttänyt. Seurauksena Euroopan paperimarkkinoilla on huomattavaa ylikapasiteettia. Hän pahoittelee sulkemisia mutta ei näe muuta vaihtoehtoa.

– Tilanne ei ole kestävä, Bresky painotti tiedotustilaisuudessa.

Molemmat tehtaat ovat Stora Enson mukaan tappiollisia eikä niiden kannattavuuden uskota saavuttavan tyydyttävää tasoa tulevaisuudessakaan.

Breskyn mukaan Euroopassa on paperituotannon ylikapasiteettia 3,5 miljoonaa tonnia. Se merkitsee sitä, että 15 keskikokoista paperikonetta pitäisi sulkea.

Paperin kysyntä on laskenut vuosina 2016–2019 noin 5 prosenttia vuodessa. Viime vuonna kysyntä romahti 18 prosenttia. Bresky pitää romahdusta äärimmäisenä.

Ei edellytyksiä muuttaa tuotantosuuntaa

Veitsiluodossa ja Kvarnsvedenissä ei Stora Enson paperiyksikön johtajan Kati ter Horstin mukaan ole edellytyksiä muuttaa tuotantosuuntaa kuten Oulussa ja Varkaudessa, joissa paperikoneita on muutettu kartonkikoneiksi.

Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin sellutehtaitakaan ei enää kannata pitää käynnissä, vaikka sellun kysyntä nousee. Ter Horst kertoo, että tehtaat vaatisivat investointeja. Veitsiluodon sellutehdas on lisäksi 360 000 tonnin vuosituotannollaan suhteellisen pieni.

Breskyn mukaan yhtiö on tutkinut useita vaihtoehtoja tehtaiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Mikään niistä ei kuitenkaan ole osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi.

Veitsiluodon tehtaalla valmistetaan sekä sellua, sahatavaraa että paperia. Vuonna 1922 perustettu tehdas on yksi Suomen suurimmista paperitehtaista. Veitsiluodon saha jatkaisi toimintaansa. Se työllistää noin 50 henkilöä.

UPM ja useat muut yhtiöt ovat jo leikanneet tuotantoaan rajusti

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen pitää Stora Enson päätöstä odotettuna. Hänen mukaansa lähes kaikki muut paperiyhtiöt ovat jo reagoineet paperin kysynnän romahtamiseen sulkemalla kapasiteettiaan.

– Oli päivänselvää, että Stora Ensoltakin jotakin isompaa tulee, koska markkinadynamiikka on tällä hetkellä todella hankala, Viljakainen sanoo.

Suomessa UPM on lakkauttanut Kaipolan paperitehtaan. Maailmalla muun muassa eteläafrikkalainen Sappi ja norjalainen Norske Skog ovat Viljakaisen mukaan karsineet rajusti kapasiteettiaan.

Metsä Groupilla ei ole enää lainkaan paperintuotantoa yhtiön keskityttyä paperien sijasta kartonkien valmistukseen.

Paperintuotannosta karsiutuisi kolmannes

Tehtaiden sulkemiset vähentäisivät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa. Paperiliiketoiminnan liikevaihto laskisi noin 600 miljoonaa euroa vuodessa ja paperin osuus konsernin liikevaihdosta laskisi hieman yli 10 prosenttiin.

Stora Enso jatkaa myös puunhankintaansa Pohjois-Suomessa. Tukki menisi edelleen Veitsiluotoon ja kuitupuu ohjautuisi Ouluun.

Oulussa Stora Enso on sulkenut yhden paperikoneen ja muuttanut toisen kartongille. Viljakaisen mukaan suljettu paperikone on säilöttynä, ja se on mahdollista muuttaa kartonkikoneeksi, kun kartongin kysyntä nousee entisestään.

"Sopii varmasti Metsä Groupille"

Puumarkkinoilla on sääntönä se, että hakatut puut kuljetetaan kustannussyistä lähimmälle tehtaalle, oli se yhtiön oma tai ei. Jos ei ole, vastapuolena oleva yhtiö kuljettaa vastineeksi puuta jollekin muulle tehtaalle, eli puukuormia tavallaan vaihdetaan.

Kemiin on nousemassa Metsä Groupin jättikokoinen biotuotetehdas, joka käyttää kuitupuuta vuosittain noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä eli 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän kuin Metsä Groupin nykyinen Kemin sellutehdas. Puukuormien vaihtoon on siten täydet edellytykset.

– Tämä sopii varmasti Metsä Groupille. Ei se heitä häiritse ollenkaan, Viljakainen arvioi.

Pohjoisen puuta tulevat käyttämään myös Kemijärven ja Paltamon sellutehtaat, jos suunnitelmat niiden perustamiseksi toteutuvat.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.