Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallituksen koronarajoitusten purkusuunnitelma toteutunee käytännössä eri tahtiin eri puolilla maata

Hallitus on piirtänyt kesän yli ulottuvan kuukausisuunnitelman koronarajoitusten purulle. Kyseessä on tavoite, ja koronarajoituksista tullaan todellisuudessa luopumaan eritahtisesti eri puolilla maata.

– Kyllä tilanne tulee olemaan erilainen eri puolilla maata niin kuin nytkin, myöntää yksikön päällikkö Taina Kulmala valtioneuvoston kansliasta STT:lle.

Rajoituskokonaisuuksien purkaminen edellyttää, että epidemiatilanne ja kehityksen suunta on vakaa koko maassa ja rokotukset edistyvät. Arviointiperusteina voivat olla esimerkiksi se, että valtakunnallisesti epidemia on selvästi supistunut kolmen viikon ajan ja tiedossa ei ole, että muuntovirus vaikeuttaisi epidemiatilanteen kokonaisarviointia.

Muistion mukaan vakaa alueellinen epidemiatilanne saavutetaan, kun tartuntojen ilmaantuvuus on laskenut 14 vuorokauden aikana alle 50 tapaukseen 100 000:ta asukasta kohden ja tartuntaketjut ovat hallinnassa. Esimerkiksi pahimmilla tautialueilla kuten Uudellamaalla, Itä-Savossa ja Varsinais-Suomessa tämä raja-arvo ylittyy vielä selvästi.

Rajoituksista päättäminen takaisin alueille

Vielä tässä kuussa voidaan todennäköisesti päättää poikkeusolot. Jos tilanne sallii, toukokuussa alueet alkavat tehdä itsenäisesti ratkaisut rajoituksista epidemiavaiheen mukaisesti.

– Muuntovirusten ja heikon epidemiatilanteen takia alkuvuodesta otettiin myös kiihtymisvaiheen alueilla kovempia toimenpiteitä käyttöön. Jos tilanne nyt etenee suotuisasti, voidaan näistä tiukimmista rajoituksista luopua, Kulmala sanoo.

Lähtökohtaisesti rajoituksista luovutaan käänteisessä järjestyksessä verrattuna siihen, miten niitä on otettu käyttöön. Lisäksi ne tulee tehdä asteittain.

– Kun jotakin puretaan, katsotaan pari viikkoa, mitkä seuraukset purulla on, Kulmala kertoo.

Hallituksen muistiossa todetaan terveysviranomaisten varovaisen arvion olevan se, että epidemiologinen tilanne alkaisi helpottua pysyvämmin kuun vaihteessa. Suuressa osassa maata epidemiologinen tilanne voisi vastata rauhallisinta tasoa eli niin sanottua perustasoa heinäkuussa.

Lähiopetus nousi lausunnoissa tärkeäksi

Puolitoista viikkoa sitten julkaistu niin sanottu exit-suunnitelma kävi yleisellä lausunto- ja kommenttikierroksella, jonka perusteella sitä päivitettiin.

– Lähiopetukseen paluu nähtiin ehdottomasti tärkeimmäksi toimeksi rajoituksia purettaessa, summasi opetusministeri Jussi Saramo (vas.) saatua palautetta hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa pyritään avaamaan aiemmin kuin oli suunniteltu. Tavoitteena on, että ulkona harrastaminen voisi alkaa jo huhtikuussa. Aiemmin tätä suunniteltiin toukokuulle. Lisäksi nuorten sisätiloissa tapahtuva kontaktiurheilu voisi alkaa heinäkuun alussa.

Tapahtumia pyritään avaamaan mahdollisimman pian

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, että enintään 50 hengen sisä- ja ulkotilaisuuksia pyritään avaamaan mahdollisimman pian perustason alueilla. Tapahtuma-alaa pyritään avaamaan vielä tätä laajemmin toukokuun aikana.

Saarikon mukaan tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan hallituksen kehysriihessä. Hän mainitsi myös, että tapahtumien kahden metrin turvavälivelvoite poistuu ulkona järjestettävistä tilaisuuksista kesäkuussa. Velvoite säilyisi yhä sisätiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa alueilla, joilla tauti-ilmaantuvuus on yli 25.

– Tapahtuma-alan realiteetti on, että tartuntatautilain vaatima kahden metrin turvavälin pitäminen tekee yleisötilaisuuksien järjestämisestä monessa kohdin käytännössä mahdotonta ja taloudellisesti kannattamatonta, Saarikko perusteli.

Turvavälivelvoitteen muuttaminen vaatii lakimuutosta, josta päättää eduskunta.

Rajarajoitusten purku alkaa touko-kesäkuussa

Sisärajoilla maahantulorajoitukset korvataan toukokuusta alkaen asteittain terveysturvallisuustoimilla.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan rajoilla rajoitusten purkaminen aloitetaan sisärajaliikenteessä touko-kesäkuussa. Ensin avataan rajayhteisöjen välinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajoilla. Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne sekä laajennetaan perheiden ja sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.