Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mrna-rokotteita jatkossa myös halukkaille 65–69-vuotiaille – Astra Zenecan ikäraja pysyy ennallaan

Koronarokotteiden ikäraja muuttuu siten, että mrna-rokotteita voidaan antaa toukokuusta alkaen myös 65–69-vuotiaille, jos rokotettava niin toivoo. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Mrna-rokotteita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteet. Ikääntyneet eli 70-vuotiaat ovat saaneet enimmäkseen mrna-rokotteita.

THL:n mukaan mrna-rokotteiden saatavuus on parantunut ja paranee edelleen tulevien viikkojen aikana. 65–69-vuotiaat perusterveet ihmiset voivat toukokuun alusta lähtien halutessaan saada mrna-rokotteen.

– Siinä vaiheessa valtaosa ikääntyneistä ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä on saanut rokotuksen. Pienemmillä paikkakunnilla tämä voi toteutua mrna-rokotteiden saatavuuden vuoksi hieman myöhemmin, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotteessa.

Astra Zenecan ikäraja pysyy ennallaan

Nyt useimmissa kunnissa 65–69-vuotiaille on annettu Astra Zenecan rokotetta. Sen alaikäraja pysyy ennallaan 65 vuodessa.

THL:n mukaan nykyisessä epidemiatilanteessa ja rokotusten hyvällä etenemisellä kaikilla on mahdollisuus saada rokotus kohtuullisen nopeasti.

– Alentamalla ikärajaa emme saavuttaisi sellaisia terveyshyötyjä, että ikärajan alentaminen olisi suositeltavaa, kun huomioidaan myös rokotteen mahdollisesti aiheuttamien harvinaisten haittavaikutusten mahdollisuus. Tämä koskee myös tilanteita, joissa alle 65-vuotias rokotettava haluaisi itse ottaa rokotteen, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla Astra Zenecan rokotetta. Alle 65-vuotiaille annetaan toisena annoksena aina mrna-rokotetta.

Astra Zenecan rokotteen saaneilla on havaittu harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden yleisyyttä eri ikäryhmissä ei tarkkaan tiedetä. Valtaosa häiriöistä on havaittu alle 60-vuotiailla. Häiriön ilmaantuvuus on ollut noin yksi sataatuhatta rokotettua kohden.

THL on arvioinut rokoteasiaa yhdessä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) kanssa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.