Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työntekijä kuoli kaivinkoneen pudottua räjäytystyöstä syntyneeseen aukkoon Kittilän kaivoksella – käräjäoikeus tuomitsi työnjohtajia kuolemantuottamuksesta

Lapin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy :lle sen kaivoksella Kittilässä tapahtuneesta työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Kaivosyhtiön paikallisen aliurakoitsijan työntekijä kuoli, kun hänen kaivinkoneensa putosi noin 25 metriä syvään räjäytystyöstä syntyneeseen aukkoon.

Onnettomuus tapahtui Agnico Eaglen omistamalla kaivoksella joulukuussa 2016.

Käräjäoikeus tuomitsi neljä kaivoksen työnjohtajaa työsuojelurikoksista ja kuolemantuottamuksesta 80–100 päiväsakon suuruisiin sakkorangaistuksiin. Heidän tuloillaan maksettavaksi tulee 4 800–6 200 euroa.

Käräjäoikeus katsoo, että työnjohtajilla on ollut velvollisuus tarkistaa työkohteen turvallisuus.

– Työpaikalla ei saa olla putoamisvaarallisia paikkoja lainkaan, vaikka ne eivät olisi kenenkään työalueella. Tässä tapauksessa avoimeen louhokseen on ollut pääsy usean päivän ajan ja jo se on ollut säännösten vastaista, kirjoittaa käräjäoikeus tuomiossa.

Kaivosyhtiö tuomittiin 130 000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen kaivostöiden työnjohtajan ja ylityöjohtajien osalta.

Kaikki syytetyt kiistivät osallisuutensa rikoksiin.

Tukes: Tieto putoamisvaarasta ei kulkenut tarpeeksi hyvin

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes arvioi vuonna 2017, että putoamisesteiden puute johti kaivinkoneen kuljettajan kuolemaan.

Virasto havaitsi onnettomuustutkinnassaan, että maanalaisessa kaivoksessa ei ollut tehty räjäytystyön jälkeen tarvittavia putoamisesteitä eikä tieto putoamisvaarasta ollut kulkenut tarpeeksi hyvin työntekijöiden, työnjohtajien ja tuotannonohjauksen välillä.

Tukesin mukaan kaivoksessa ei ollut rakennettu räjäytystöiden jälkeen vaadittavaa maavallia ehkäisemään putoamista, vaikka kaivosyhtiön ohjeissa edellytetään maavallin rakentamista ja oranssin verkon ja vilkkuvalon asentamista vaaran merkiksi. Onnettomuuspaikalla oli vedetty naru kaivoskäytävän yli ja pystytetty varoitustaulu.

Tukesin mukaan onnettomuudella ei ollut silminnäkijöitä.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.