Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtumatakuun vaikutuksia pitää selvittää tarkemmin, vaatii arviointineuvosto

Suunnitellun tapahtumatakuun vaikutuksia tulisi selvittää tarkemmin ennen kuin lakiesitys tuesta annetaan eduskunnalle, katsoo lainsäädännön arviointineuvosto . Neuvoston mielestä luonnoksen vaikutusarvio on suppea ja puutteellinen. Tukien saajia ja tukikriteerien ulkopuolelle jääviä yrityksiä pitäisi kuvata tarkemmin.

Lisäksi tuen taloudellisia vaikutuksia yrityksille pitäisi arvioida paremmin kilpailunäkökulmasta.

Neuvosto huomauttaa, että luonnos näyttää rajaavan tuen piiristä pois uudet tai vasta viime vuosina kasvaneet yritykset. Esitysluonnoksessa olisi ollut paikallaan esittää kuvaus siitä, kuinka paljon tapahtuma-alalla on aikaisempina vuosina tapahtunut yritysten vaihtuvuutta.

Luonnos on laadittu kiireellä, mikä näkyy lopputuloksessa, neuvosto toteaa.

– Esitysluonnoksen vaikutusten arvioinnit, kuten muukin esitysluonnos, on laadittu poikkeuksellisen nopeasti, mutta kiire sinällään ei ole peruste esityksen monille puutteille, neuvosto toteaa.

Hintalapuksi arvioidaan 45 - 55 miljoonaa

Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti esityksen tapahtumatakuusta lausuntokierrokselle reilu kuukausi sitten. Arviointineuvosto edellyttää, että luonnosta korjataan lausunnon mukaisesti ennen kuin se annetaan eduskunnan käsiteltäväksi.

Tapahtumatakuu luotaisiin lisäämällä lakiin yritysten määräaikaisesta kustannustuesta uusi tukimuoto, joka olisi suunnattu yleisötapahtumien järjestäjille. Se olisi ennakollinen maksusitoumus, jonka kautta järjestäjät voisivat saada tukea, jos tapahtuma lain tai viranomaisen määräyksen vuoksi joudutaan perumaan.

Suuri osa tulevan kesän festivaaleista ja muista kulttuuritapahtumista on tosin ehditty jo perua ennen kuin tapahtumatakuuta koskeva lainsäädäntö ehtii eduskunnan käsittelyyn. Esitysluonnoksessa arvioidaan, että tapahtumajärjestäjille maksettavan tuen kokonaissumma olisi 45–55 miljoonaa euroa.